Fotograferen in de dierentuin

Tijger zwemt in het water

Leer fotograferen in de dierentuin – Deel 1

Een van de meest populaire plekken voor mensen die zojuist een nieuwe camera hebben gekocht, om te gaan oefenen met de nieuwe aanwinst is in de dierentuin. In mijn ogen ook direct een erg goede keuze, omdat je vaak in allerlei situaties terecht kan komen die andere instellingen van de camera vereisen. Het ene moment sta je in de open lucht op een wat grotere afstand een dier te fotograferen terwijl je iets later in een binnenverblijf bent waar de dieren dichterbij zijn en de lichtomstandigheden vaak veel slechter zijn. Bovendien is het een uitstekende manier om alvast te oefenen voor een van onze fotoreizen naar bestemmingen met veel wildlife, zoals Costa Rica, Kenia-Tanzania, Brazilië, Madagaskar of Tanzania.

In dit item van onze fotografie-reizen.nl fototips ga ik dieper in over hoe de perfecte foto’s van dieren te maken in de dierentuin. In deel 2 van fotograferen in de dierentuin ga ik dieper in op de technieken.

Groene Boom Python

Welke apparatuur voor dierenfotografie?

Mocht je net een camera, inclusief een lens welke bij de set hoorde, hebben gekocht dan heb je meestal te maken met een, zoals men dat noemt, kitlens welke 18 tot 55 mm of 18 tot 140 mm is. Dat wil simpelweg zeggen dat het geen telelens is, waarmee je prachtige close-ups kan maken van dieren die verder weg staan in een groot verblijf. Die enorme ‘toeters’ waarmee je sommige mensen in dierentuinen ziet leuren zijn lenzen van 200, 300, 400, 600 of soms zelfs nog meer mm’s.

Heb je dus een kitlens stel hier dan ook je verwachtingen op in. Dit wil niet zeggen dat je geen mooie foto’s kan maken met een kitlens en dat je daarom meteen terug naar de winkel moet om direct een ‘toeter’ te kopen, integendeel. Zoals ik hierboven ook al schreef zijn de omstandigheden in de dierentuinen zeer divers en heb je ook vele dierenverblijven, waarbij je ook met een kitlens prachtige foto’s kan maken.

Fotograferen door gaas en hekken

De verblijven zijn vaak voorzien van hekwerken of glazen wanden, een noodzakelijk kwaad wat de dieren op een veilige afstand houdt, maar ook problemen kan opleveren met je fotografie. Want hoe maak je nu een foto zonder dat dit hek op de foto staat of er een spiegeling van de persoon naast je via het glas verschijnt op je foto. Allereerst de hek- en gaaswerken. De dieren hierachter zijn te fotograferen zonder dat dit materiaal je foto verstoort. Je kan namelijk hier doorheen fotograferen door vanaf een zo klein mogelijke afstand vanaf het hek te fotograferen.

Toerako

Hou hierbij uiteraard wel de regels aan van de dierentuin en klim niet over een afrastering heen, omdat je anders de camera niet dicht genoeg bij kunt krijgen. Fotografeer hierbij altijd met een diafragma (scherptediepte) van bijvoorbeeld f/5, f/5.6 of f/6. Ga niet te hoog in deze waarde! Hoe hoger dit getal hoe scherper alles van voor tot achter op de foto te zien is, dus ook je hek. Probeer daarbij, indien mogelijk een stuk hek uit te zoeken wat in de schaduw ligt. Als de zon reflecteert op het hek is de kans groter dat deze zichtbaar is op je foto. Gebruik een hogere brandpuntsafstand (bijv. 55 of 140mm, afhankelijk van je lens). Hiermee stel je dus gemakkelijker scherp op het dier wat zich bevindt achter het hekwerk in plaats van op het hekwerk zelf.

Fotograferen door glas

Heb je te maken met verblijven waarbij je door glas heen moet fotograferen, dan krijg je vaak een spiegeling te zien op je foto, zeker als je schuin door het glas fotografeert en de zon erop schijnt. Een lenskap kan hierbij al wat problemen uit de wereld helpen, maar vaak ook niet genoeg. De lenskap is namelijk ook hard en neemt daarmee niet alle reflectie weg. Je kan er voor kiezen om je lens recht tegen het glas te zetten van het verblijf waarmee je de reflectie wegneemt. Echter deze manier beperkt je wel in je fotografie. Via de fotospeciaalzaak zijn er tegenwoordig ook rubberen zonnekappen te verkrijgen die je in zijn geheel tegen het glas aan kunt zetten en daardoor de gehele reflectie wegneemt. Nog een andere manier is om gebruik te maken van een polarisatiefilter. Deze wordt vaak gebruikt bij bijvoorbeeld landschapsfotografie om de reflectie van het water op beekjes en riviertjes weg te nemen, maar deze kan je ook gebruiken om reflectie op glas weg te nemen.

Cheeta in het hoge gras
Tijger zwemt in het water

Ga voor de lichtbron staan

Mocht je de bovenstaande opties niet hebben, trek dan een zwart shirt aan. Zeker in binnenverblijven met kunstmatig licht kan je de reflectie soms ook weg nemen door voor de lichtbron te gaan staan welke zorgt voor de reflectie. Met een zwart shirt heb je dan vaak veel minder reflectie dan met felgekleurde kleding. Maar deze laatste optie is natuurlijk niet de beste optie, om overal dit reflectieprobleem weg te nemen. Een andere optie is om een stevig stuk zwart karton mee te nemen, waarmee je de reflectie op het glas blokkeert.

Zorg voor natuurlijke foto’s

De mooiste uitdaging in een dierentuin is om een foto zo proberen te maken, dat je niet direct ziet dat de foto is gemaakt in een dierentuin. Stel jezelf dan ook voor de uitdaging om een foto te maken op een manier waarbij je eigenlijk niets ziet van hekwerken en andere zaken uit het verblijf. Elke goede dierentuin probeert het verblijf van de dieren op een zo natuurlijk mogelijke manier na te bootsen. Maak dus zo veel mogelijk gebruik van deze simulatie. Als ik een dier zie liggen tegen een hekwerk aan dan maak ik nooit een foto. Deze foto vind ik nooit mooi, dus dan loop ik gewoon door en probeer ik het later nog een keer. Soms moet je ook geduld hebben. Loopt een dier rond door zijn verblijf, wacht dan op het moment dat je het perfecte ‘natuurlijke’ plaatje hebt voordat je afdrukt.

Wanneer naar de dierentuin?

Probeer de drukste momenten in dierentuinen te voorkomen. Weekenden en momenten wanneer kinderen vrij van school zijn, is vaak niet het meest gunstige moment om te gaan fotograferen. Hoe rustiger het in de dierentuin is, hoe groter de kans dat de dieren actiever zijn.

Witgezichtsaki

Een mooie periode om te gaan fotograferen is in het voorjaar, wanneer de jonge dieren geboren worden. Jonge dieren zijn vaak speels en actief wat kan zorgen voor interessante foto’s. Check ook altijd voor speciale activiteiten in de dierentuin, zoals bijvoorbeeld voederdemonstraties. Ben dan ook altijd een minuutje of 10 voordat deze presentaties beginnen ter plekke. De dieren weten ongeveer wanneer ze hun eten krijgen en worden dan vaak veel actiever.

Fotografeer het naambordje!

Na een lekker dagje fotograferen in de dierentuin kom je thuis en dan ga je de foto’s bewerken. Trots wil je deze via bijvoorbeeld social media delen met de rest van de wereld, maar dan kom je ineens tot de conclusie dat je geen idee hebt wat de benaming is van het dier wat je hebt gefotografeerd. Ik maak daarom ook altijd een foto van het bordje van het dier of de dieren bij het verblijf, en bij voorkeur ook met de wetenschappelijke benaming erop. Sommige dierentuinen hebben de neiging om bijvoorbeeld een bordje te plaatsen met een algemene benaming van het dier, bijvoorbeeld stekelvarken. Maar er zijn vele soorten stekelvarkens. Als je de wetenschappelijke benaming hebt, kan je altijd nog even precies opzoeken om welk exacte soort het gaat mocht je dit interessant vinden.

Commercieel gebruik van foto’s

Veel dierentuinen vinden het prima dat je foto’s maakt voor jezelf en deze plaatst op social media, het liefst natuurlijk met de opmerking dat deze foto’s gemaakt zijn in hun park. Maar voor commercieel gebruik van de foto’s dien je bij veel dierentuinen toestemming te hebben. Mocht je fotograferen met het idee om deze foto’s te verkopen, check dan vooraf bij de dierentuin altijd even hoe de regels zijn om te voorkomen dat je in de problemen komt.

De volgende blog met fototips gaat over de compositie en de instellingen die je het beste kunt gebruiken tijdens het fotograferen in een dierentuin.

Patrick Gijsbers - Fotograaf fotografie-reizen.nl

Deze blog is geschreven door Patrick Gijsbers

Patrick Gijsbers is gespecialiseerd in natuurfotografie. Hij weet alles over het dierenleven en heeft de fauna over de hele wereld gefotografeerd. Hij weet hoe dieren zich gedragen en waar en wanneer je ze het beste kunt vinden en fotograferen. Geen dier onttrekt zich aan het speurende oog van Patrick. Hij heeft een veldgids over zoogdieren in Oostelijk en Zuidelijk Afrika gepubliceerd.Tijdens een fotoreis met Patrick kom je gegarandeerd met honderden verschillende met de camera vastgelegde diersoorten weer thuis.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

5 × 5 =

Subscribe To Our Newsletter

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team.

You have Successfully Subscribed!