Fotograferen in de dierentuin – de technieken
Fotograferen in de dierentuin – Deel 2: De technieken
In deel 1 van ‘Fotograferen in de dierentuin’ heb ik je allerlei interessante tips gegeven waar je op moet letten bij het maken van foto’s in de dierentuin. In deze blog ga ik verder in op de technieken die je gebruikt bij het fotograferen van dieren.
Fotografeer op ooghoogte
Van nature is de mens geneigd om een foto te maken vanuit de situatie dat we het zien. Dat wil zeggen, we zien iets, we houden de camera voor onze ogen en we drukken af. Omdat de foto die je op deze manier gemaakt hebt eigenlijk is, zoals iedereen de echte situatie zelf ook ziet, is de foto eigenlijk nooit spannend. Men ziet het bekende. Ga door je hurken, dan heb je al een situatie zoals niet iedereen tegen het dier aankijkt. Als het mogelijk is probeer de foto te maken op ooghoogte van het dier wat je fotografeert. Je foto is dan al direct een stuk spannender.
Toch zijn er nog meer dingen waar je op moet letten. Pas de regel van derden toe. Zet niet elk diertje in het midden. Loopt of kijkt het dier naar rechts, zet hem op de foto op 1/3e van links. Loopt of kijk het dier naar links, zet hem op de foto op 1/3e van rechts. Door deze extra ruimte naar wat je de kijk- of looprichting noemt te gebruiken zit er direct al meer spanning en verhaal in je foto.
Interactie tussen dieren
Probeer daarnaast met dieren zeker ook portretfotografie uit. Niet het hele dier op de foto maar alleen de kop en een deel van de ‘schouders’. Dit is niet veel anders dan wanneer je een portretfoto probeert te maken van een mens. Je moet dan uiteraard wel dicht genoeg bij kunnen komen met de lens die je op je camera hebt. Maak daarnaast ook als je de mogelijkheid hebt foto’s uit bijzondere invalshoeken. Is er interactie tussen de dieren leg dit dan vast. Er is niets mooiers dan een moederdier samen met haar jong.
Wees geduldig
Dus, heb geduld. Ga niet direct als een malle de knop indrukken. Je krijgt dan alleen maar foto’s waar je vaak niet tevreden over bent, een lucky shot daargelaten. Kijk naar de situatie: wat zie je, wat gebeurt er, wat is mooi. Denk na over je foto. Je bent in een dierentuin, het is niet zo dat de dieren er ineens van doorgaan, zoals in het wild en je ze daarna nooit meer ziet.
Ogen moeten scherp zijn
Wat je ook doet, met dierenfotografie dien je er altijd voor te zorgen dat de ogen van het dier scherp zijn. Is de rest minder scherp dan is dat geen probleem. Als de ogen scherp zijn is de foto voor een groot deel al mooi. Ga maar eens voor jezelf na. Als je naar een mens of dier kijkt, of het nu in het echt is of op een foto, je kijkt altijd eerst naar de ogen. Ook dieren die contact zoeken met mensen kijken naar je ogen. Je hersenen zijn er op gefocust om zich te concentreren op de ogen. Dit is juist waarom op foto’s scherpe ogen altijd belangrijk zijn.
Enkel scherpstelpunt kiezen
Op je camera kan je een enkel of meerdere scherpstelpunten met autofocus instellen. In de dierentuin kan je het beste gebruik maken van een enkel scherpstelpunt. Hiermee stel je scherp op het oog van het dier dat je gaat fotograferen. Dit enkel scherpstelpunt is ook belangrijk als je door hekken of gaas heen fotografeert. Heb je meerdere scherpstelpunten dan is de kans groot dat de camera zich maar blijft scherpstellen op de afscheiding waarna je een mooi scherp hek hebt en een vaag dier in de verte er achter.
Op welke stand zet je de camera?
In dierentuinen zul je vaak zien dat dieren ergens op hun gemak liggen te luieren. Als dieren niet actief zijn, levert dit meestal ook minder spannende foto’s op, maar heb je de mogelijkheid om wat meer te spelen met het diafragma, zeker als er geen hekwerk voor zit die je belemmert in de fotografie. In dat geval kan je jouw camera instellen op de A mode bij Nikon of AV bij Canon zodat je de mogelijkheid hebt om je diafragma aan te passen. De camera kiest dan zelf automatisch voor de andere best mogelijke bijpassende settings zoals de sluitersnelheid.
Bij bewegende dieren kan je het beste overschakelen naar de S mode bij Nikon of TV mode bij Canon. Daarbij krijg je de controle over de sluitertijd van je camera. Hoe sneller dieren bewegen, hoe snellere sluitertijd je nodig hebt om scherpe foto’s te houden. Probeer hier eigenlijk altijd de dubbele waardes aan te houden van de maximale brandpuntsafstand van je lens. Is je lens 55 mm dan staat je camera minimaal op 1/110. Is je lens 140 mm dan ga je al naar 1/280. Nu zitten deze waardes niet op de camera dus rond je het altijd een stap sneller af. Dus 1/110 rond je af naar 1/125, dus een 125e van een seconde. En 1/280 wordt dan meestal 1/320, dus 320e van een seconde.
Burst mode
Schiet ook altijd je foto’s in de burst mode. Als je de ontspanknop ingedrukt houdt, maakt de camera direct meerdere foto’s. Op zich niet heel interessant als een dier ergens lui ligt te zijn, maar wel als er actie gaande is. Zo krijg je meteen een hele serie interessante beelden, die je anders zou mislopen.
Verstoor geen dieren met flitsen
In de meeste dierentuinen is het gelukkig niet toegestaan om de flitser te gebruiken bij het fotograferen van dieren. Zelf probeer ik dit eigenlijk ook zo veel mogelijk te voorkomen met dieren in het wild. Dieren probeer ik altijd zo min mogelijk te verstoren en flitsen is dus ongewenst. Dieren in de dierentuin worden dagelijks gefotografeerd, vaak honderden keren. Stel jezelf voor dat je een dier zou zijn waarbij je dagelijks honderden keren opschrikt van een fel licht. Daarnaast heeft het flitsen bij dieren achter glas al vaak helemaal geen zin, omdat je dit dan weer terug ziet als een reflectie op de foto.
Voeren en lokken uit den boze
Probeer ook niet om de dieren op een of andere manier te lokken. Sommige mensen proberen de dieren op te laten kijken door allerlei vreemde geluiden te maken en als een dolle op de ramen te bonken. Doe dit niet evenals het voeren. Helaas zie ik nog steeds met regelmaat mensen koekjes, chips, dropjes en zelfs kauwgom naar de dieren gooien. Dit is gewoon schadelijk voor de dieren. Soms moet je er ook vrede mee hebben dat je niet alle dieren perfect op de foto hebt gekregen.
Enthousiast geworden?
Ben je enthousiast geworden om dieren te fotograferen en zou je ze na deze tips voor dierentuinfotografie en het uitproberen ervan, ook wel eens ‘in het echt’ dieren willen fotograferen? Fotografie-reizen.nl heeft diverse fotoreizen naar bestemmingen met veel wildlife, zoals een fotosafari door Kenia en Tanzania, Costa Rica, Brazilië, Madagaskar en Tanzania.
Deze blog is geschreven door Patrick Gijsbers
Patrick Gijsbers is gespecialiseerd in natuurfotografie. Hij weet alles over het dierenleven en heeft de fauna over de hele wereld gefotografeerd. Hij weet hoe dieren zich gedragen en waar en wanneer je ze het beste kunt vinden en fotograferen. Geen dier onttrekt zich aan het speurende oog van Patrick. Hij heeft een veldgids over zoogdieren in Oostelijk en Zuidelijk Afrika gepubliceerd.Tijdens een fotoreis met Patrick kom je gegarandeerd met honderden verschillende met de camera vastgelegde diersoorten weer thuis.
De komende tijd staan de volgende fotoreizen op het programma: Helgoland, Schotland, IJsland Noorderlicht, Lofoten, Opaalkust, Albanië, Madagaskar, Costa Rica, Brazilië Pantanal, IJsland Zomer, IJsland Westfjorden en Snaefellsnes, Tanzania, Valencia, Lissabon, Kenia-Tanzania, New York, Japan, Argentinië, Bolivia & Chili, Drenthe, Groninger Waddenkust, Veluwe, Brabant of Ameland.
Lees ook:
- Gloeilamp fotograferen met behulp van iPad
- Wat is bokeh?
- Hoe fotografeer je bevroren zeepbellen
- Bas Meelker over kustfotografie in Zeeland
- Vogels fotograferen. Hoe doe je dat?
- Hoe fotografeer je reflectie in waterdruppels?
- Hoe fotografeer je olie in water?
- Hoe fotografeer ik slangen?
- Hoe gebruik je het +/- knopje?
- Vliegen en fotograferen met een drone - deel 2
- Vliegen en fotograferen met een drone - deel 1
- Wat is een polarisatiefilter?
- Waarvoor gebruik je de back button focus knop (b.v. AF-ON)?
- Bonustip paddenstoelen fotograferen
- Hoe fotografeer ik paddenstoelen?
- Hoe stel ik een statief op
- Hoe fotografeer je walvissen en dolfijnen – deel 2
- Hoe fotografeer je walvissen en dolfijnen
- Hoe fotograaf je in de dierentuin - de technieken
- Hoe fotografeer je in de dierentuin - basistips
- Wat is een histogram?
- Hoe maak je urbex foto's - deel 2
- Hoe begin je met urbex fotografie? - deel 1
- Het belang van licht in je foto
- De zin en onzin van de M-stand
- Hoe fotografeer je in het donker?
- Welke weerapps zijn handig in landschapsfotografie?
- Hoe fotografeer je sterren en startrails?
- Hoe maak je een mooie landschapsfoto?
- Wat is belangrijk bij een statief?
- Fotografie tips - Hoe bescherm je jouw camera tegen regen en vocht?
- Fotografie tips - Waar let ik op met een geheugenkaartje?
- Fototips: Hoe fotografeer ik met een telelens?
- Fototips voor fotograferen bloedmaan
- Straatfotografie: stiekem of met toestemming - deel 2
- Straatfotografie: stiekem of met toestemming - deel 1
- Tips: Welke foto-apparatuur neem je mee op reis?
- Fototips voor fotograferen vanuit een auto of bus
- Fototips voor het fotograferen van vuurwerk
- Fototips voor het fotograferen in winterse omstandigheden
- Fototips voor fotograferen ijsschotsenmeer Jökulsárlón
- Fototips voor fotograferen lichtshow in Singapore
- Fototips voor reizen en fotograferen in El Salvador
- Fototips voor fotograferen in Caño Negro in Costa Rica
- Fototips voor fotograferen op IJsland