Fotografie tips voor straatfotografie 2
Straatfotografie : stiekem of met toestemming?
Deel 2 – Eerst toestemming vragen
Straatfotografie blijft voor veel mensen een lastige tak van sport binnen de fotografie. In Straatfotografie deel 1 heb ik de ‘candid-opname’ besproken en fototips hiervoor gegeven. Een andere manier om straatfotografie te bedrijven is echter om mensen eerst om toestemming te vragen. Het nadeel daarvan is dat velen dan geneigd zijn te gaan poseren. Soms kan een geposeerde erg foto mooi zijn. Iemand met een karakteristieke kop bijvoorbeeld die met zijn blik jou indringend aankijkt. Maar vaak ook wil je iemand ongedwongen vastleggen tijdens zijn dagelijkse bezigheden. Een vrouwtje die de was ophangt bijvoorbeeld, of de man die buiten op straat aan zijn brommer knutselt.
Toon je interesse
Eén belangrijke tip: vragen of je een foto mag maken, knippen en weer weg wezen, levert vrijwel nooit het resultaat op wat je hebben wilt. Maak een praatje. Wees geïnteresseerd in de bezigheden van de persoon. Of nog beter: koop iets. Koop bijvoorbeeld een lekkere banaan van het vrouwtje dat met haar fruitkraam op de markt staat. Je zult merken dat je mensen veel ongedwongener op een foto krijgt als je hen eerst op hun gemak stelt. Vaak is het dan ook mogelijk om te vragen door te gaan met de bezigheden waar ze mee bezig waren in plaats van te poseren. Op die manier krijg je uiteindelijk toch die foto die je zo graag hebben wilde.
Scherpe of onscherpe achtergrond?
Bij deze vorm van straatfotografie is een telelens niet echt nodig. Je staat immers dicht op je onderwerp. Wel blijft een groot diafragma (= klein getal) belangrijk als je de persoon wilt isoleren van de achtergrond. Je kunt er overigens ook voor kiezen de achtergrond wel scherp te houden (= groot diafragmagetal) omdat deze bijdraagt aan het verhaal in de foto.
Kinderen vinden het geweldig zichzelf te zien
Kinderen vinden het altijd geweldig om de gemaakte foto’s te zien. Laat ze dan ook achterop het schermpje meekijken. Vooral in wat verder afgelegen gebieden, vindt men het nog altijd een wonder dat er een beeltenis van hen achterop een camera verschijnt. Je zult merken dat kinderen nog meer foto’s van zichzelf willen als ze het resultaat eenmaal gezien hebben en gewillig en vrijwillig gaan poseren. In allerlei standen. Volwassenen vragen soms om een foto. Zorg dan ook altijd dat je een klein schrijfblokje en een pen in je fototas bij je hebt, zodat je hun (mail)adres kunt noteren. Ook dan zal je zien dat ze heel gewillig meewerken aan een fotosessie. Want in veel gebieden in de wereld beschikt men nog niet zo ruimschoots over fototoestellen dan dat wij in Nederland doen. Voor hen is het krijgen van een foto van zichzelf nog altijd iets bijzonders.
Vrij fotograferen op straat
In principe mag je iedereen in de openbare ruimte fotograferen zonder toestemming te vragen. Het auteursrecht van de foto ligt bij jou. Zodra je echter een gebouw binnen loopt heb je met de huisregels van het gebouw te maken en moet je eerst toestemming vragen. Let er wel op dat er uitzonderingen zijn op het vrij fotograferen op straat. Zo mag je niet iemand in een comprimerende situatie fotograferen en deze foto openbaar maken. Anders is het wanneer je in opdracht een foto van iemand maakt. Dan ligt het portret- en auteursrecht namelijk bij de geportretteerde en niet bij jou als fotograaf. Deze foto’s mag je dus ook niet zomaar op bijvoorbeeld social media plaatsen. Vraag in zo’n geval altijd eerst toestemming voordat je een foto openbaar maakt. Resumerend: je kunt dus op straat en in parken vrij fotograferen.
Heb je ook zin in een leuke workshop straatfotografie? Fotografie-reizen.nl geeft deze praktijkworkshops regelmatig op diverse plekken in Nederland.
Deze blog is geschreven door Yolanda Wals
Yolanda Wals is al haar hele leven professioneel fotograaf en mede-eigenaresse van Fotografie-reizen.nl. Ze organiseert en begeleidt al jaren fotoreizen en heeft veel ervaring in reisfotografie. Daarnaast geeft ze fotocursussen en fotoworkshops. Als geen ander kan ze op eenvoudige wijze uitleggen hoe jij betere foto's kunt gaan maken. Ze probeert mensen uit hun comfort-zone te trekken en hen tijdens de fotoreizen foto's met het wow-effect te laten maken.
Vind je deze fotografie tips leuk, of heb je nog vragen? Laat hieronder jouw reactie achter, of like deze blog! Delen op Facebook of andere social media wordt op prijs gesteld.
De komende tijd staan de volgende fotoreizen op het programma: Helgoland, Schotland, IJsland Noorderlicht, Lofoten, Opaalkust, Albanië, Madagaskar, Costa Rica, Brazilië Pantanal, IJsland Zomer, IJsland Westfjorden en Snaefellsnes, Tanzania, Valencia, Lissabon, Kenia-Tanzania, New York, Japan, Argentinië, Bolivia & Chili, Drenthe, Groninger Waddenkust, Veluwe, Brabant of Ameland.
Lees ook:
- Gloeilamp fotograferen met behulp van iPad
- Wat is bokeh?
- Hoe fotografeer je bevroren zeepbellen
- Bas Meelker over kustfotografie in Zeeland
- Vogels fotograferen. Hoe doe je dat?
- Hoe fotografeer je reflectie in waterdruppels?
- Hoe fotografeer je olie in water?
- Hoe fotografeer ik slangen?
- Hoe gebruik je het +/- knopje?
- Vliegen en fotograferen met een drone - deel 2
- Vliegen en fotograferen met een drone - deel 1
- Wat is een polarisatiefilter?
- Waarvoor gebruik je de back button focus knop (b.v. AF-ON)?
- Bonustip paddenstoelen fotograferen
- Hoe fotografeer ik paddenstoelen?
- Hoe stel ik een statief op
- Hoe fotografeer je walvissen en dolfijnen – deel 2
- Hoe fotografeer je walvissen en dolfijnen
- Hoe fotograaf je in de dierentuin - de technieken
- Hoe fotografeer je in de dierentuin - basistips
- Wat is een histogram?
- Hoe maak je urbex foto's - deel 2
- Hoe begin je met urbex fotografie? - deel 1
- Het belang van licht in je foto
- De zin en onzin van de M-stand
- Hoe fotografeer je in het donker?
- Welke weerapps zijn handig in landschapsfotografie?
- Hoe fotografeer je sterren en startrails?
- Hoe maak je een mooie landschapsfoto?
- Wat is belangrijk bij een statief?
- Fotografie tips - Hoe bescherm je jouw camera tegen regen en vocht?
- Fotografie tips - Waar let ik op met een geheugenkaartje?
- Fototips: Hoe fotografeer ik met een telelens?
- Fototips voor fotograferen bloedmaan
- Straatfotografie: stiekem of met toestemming - deel 2
- Straatfotografie: stiekem of met toestemming - deel 1
- Tips: Welke foto-apparatuur neem je mee op reis?
- Fototips voor fotograferen vanuit een auto of bus
- Fototips voor het fotograferen van vuurwerk
- Fototips voor het fotograferen in winterse omstandigheden
- Fototips voor fotograferen ijsschotsenmeer Jökulsárlón
- Fototips voor fotograferen lichtshow in Singapore
- Fototips voor reizen en fotograferen in El Salvador
- Fototips voor fotograferen in Caño Negro in Costa Rica
- Fototips voor fotograferen op IJsland