Hoe bescherm je jouw camera tegen regen en vocht?
Hoe bescherm je jouw camera tegen regen en vocht?
De natte, koude periode komt er weer aan. Dat betekent dat je extra voorzichtig moet zijn met je camera. Een fotocamera zit vol met technisch vernuft en dat houdt er niet van om vochtig te worden. In het ergste geval geeft de camera er de brui aan. Dat wil je uiteraard voorkomen. Hoe bescherm je jouw camera tegen regen of kou?
Condensvorming in de lens
Word een camera vochtig of nat en stop je hem vervolgens in een fototas dan kan er condensvorming op je lensdelen ontstaan. Een lens bestaat uit meerdere glaslagen waarop zich condens kan vormen. Deze is te zien als een rondje midden op je lensdeel en in je foto’s zie je het terug als een wazige vlek. De foto is op deze plek niet scherp. Schoonvegen van de lens heeft geen zin, want de condens zit binnen in je lens.
Leg de camera nooit bij de verwarming!
Een veel geziene oplossing is de camera bij de verwarming te leggen of er een föhn op te zetten. Doe dat vooral NIET! Laat de camera met lens rustig in jouw fototas op kamertemperatuur komen. De condens trekt vanzelf weg.
Regenhoes als bescherming
Beter is natuurlijk condensvorming zo veel mogelijk te voorkomen en je camera tegen regen en vocht te beschermen. Hiervoor zijn speciale regenhoezen in de fotowinkels te koop. Deze heb je in allerlei prijsklassen. Maar voor rond een tientje heb je al twee wegwerphoezen, die je echt jarenlang kan hergebruiken, want ze zijn behoorlijk stevig en gaan niet zomaar kapot. En voor enkele tientjes meer heb je wat handiger, ademende regenhoezen die ook handig zijn op momenten dat je met stof en zand te maken krijgt, zoals op de Waddeneilanden of op safari. Want ook dat houden ze tegen.
Regenhoes bij waterval-fotografie
Heb je een compactcamera, dan kan je zelf heel gemakkelijk van een plastic zakje en enkele elastiekjes een regenhoes fabriceren. Gebruik een regenhoes voor je camera tijdens regen, mist en sneeuw. Maar er zijn meer momenten dat een regenhoes van pas kan komen. Tijdens onze fotoreizen naar IJsland gebruiken we een regenhoes bijvoorbeeld ook bij het fotograferen van watervallen, want door het wegwaaiende water kan je camera eveneens nat worden.
Maak de camera direct droog
Word de camera toch nat, droog de body en de lens dan meteen met een doekje af voordat je hem in je fototas stopt, zodat je zoveel mogelijk condensvorming voorkomt. Let er wel op dat je voor het glasdeel van de lens een speciaal lensdoekje gebruikt, anders kan je de coating beschadigen. Niet alle lensdoekjes drogen even goed. Ze zijn gemaakt om je lens schoon te maken en niet om te drogen. Magic Cleaner van VisibleDust is een ideaal lensdoekje dat niet alleen schoonmaakt, maar ook water op kan nemen.
Zonnekap tegen regenspetters
Een zonnekap op de lens is niet alleen geschikt om lensflare tegen te gaan, maar houdt ook de ergste regenspetters tegen. Zeker als de wind niet recht op de lens staat, maar meer van opzij komt.
Deze blog is geschreven door Yolanda Wals
Yolanda Wals is al haar hele leven professioneel fotograaf en mede-eigenaresse van Fotografie-reizen.nl. Ze organiseert en begeleidt al jaren fotoreizen en heeft veel ervaring in reisfotografie. Daarnaast geeft ze fotocursussen en fotoworkshops. Als geen ander kan ze op eenvoudige wijze uitleggen hoe jij betere foto's kunt gaan maken. Ze probeert mensen uit hun comfort-zone te trekken en hen tijdens de fotoreizen foto's met het wow-effect te laten maken.
Vind je deze fotografie tips leuk, of heb je nog vragen? Laat hieronder jouw reactie achter, of like deze blog! Delen op Facebook of andere social media wordt op prijs gesteld.
De komende tijd staan de volgende fotoreizen op het programma: Helgoland, Schotland, IJsland Noorderlicht, Lofoten, Opaalkust, Albanië, Madagaskar, Costa Rica, Brazilië Pantanal, IJsland Zomer, IJsland Westfjorden en Snaefellsnes, Tanzania, Valencia, Lissabon, Kenia-Tanzania, New York, Japan, Argentinië, Bolivia & Chili, Drenthe, Groninger Waddenkust, Veluwe, Brabant of Ameland.
Lees ook:
- Gloeilamp fotograferen met behulp van iPad
- Wat is bokeh?
- Hoe fotografeer je bevroren zeepbellen
- Bas Meelker over kustfotografie in Zeeland
- Vogels fotograferen. Hoe doe je dat?
- Hoe fotografeer je reflectie in waterdruppels?
- Hoe fotografeer je olie in water?
- Hoe fotografeer ik slangen?
- Hoe gebruik je het +/- knopje?
- Vliegen en fotograferen met een drone - deel 2
- Vliegen en fotograferen met een drone - deel 1
- Wat is een polarisatiefilter?
- Waarvoor gebruik je de back button focus knop (b.v. AF-ON)?
- Bonustip paddenstoelen fotograferen
- Hoe fotografeer ik paddenstoelen?
- Hoe stel ik een statief op
- Hoe fotografeer je walvissen en dolfijnen – deel 2
- Hoe fotografeer je walvissen en dolfijnen
- Hoe fotograaf je in de dierentuin - de technieken
- Hoe fotografeer je in de dierentuin - basistips
- Wat is een histogram?
- Hoe maak je urbex foto's - deel 2
- Hoe begin je met urbex fotografie? - deel 1
- Het belang van licht in je foto
- De zin en onzin van de M-stand
- Hoe fotografeer je in het donker?
- Welke weerapps zijn handig in landschapsfotografie?
- Hoe fotografeer je sterren en startrails?
- Hoe maak je een mooie landschapsfoto?
- Wat is belangrijk bij een statief?
- Fotografie tips - Hoe bescherm je jouw camera tegen regen en vocht?
- Fotografie tips - Waar let ik op met een geheugenkaartje?
- Fototips: Hoe fotografeer ik met een telelens?
- Fototips voor fotograferen bloedmaan
- Straatfotografie: stiekem of met toestemming - deel 2
- Straatfotografie: stiekem of met toestemming - deel 1
- Tips: Welke foto-apparatuur neem je mee op reis?
- Fototips voor fotograferen vanuit een auto of bus
- Fototips voor het fotograferen van vuurwerk
- Fototips voor het fotograferen in winterse omstandigheden
- Fototips voor fotograferen ijsschotsenmeer Jökulsárlón
- Fototips voor fotograferen lichtshow in Singapore
- Fototips voor reizen en fotograferen in El Salvador
- Fototips voor fotograferen in Caño Negro in Costa Rica
- Fototips voor fotograferen op IJsland
2 Comments
Zeer nuttig
Bedankt Tineke!