Hoe fotografeer je reflectie in een waterdruppel

Fotografie tips waterdruppel fotograferen

Hoe fotografeer je reflectie in een waterdruppel?

Droplet-refraction-photography, oftewel druppel-reflectie-fotografie, is een leuke en creatieve bezigheid waar hele Instagram groepen vol mee staan. Het fotograferen van een reflectie in een waterdruppel is een rage.
 Je kunt er al je creativiteit in kwijt, het kost bijna niks en je kan het in huis doen. Iedereen met een camera heeft wel de spulletjes in huis om ermee te beginnen. Roger te Wierike helpt je op weg.

Wat heb je nodig?

  • Camera/macrolens of een “normale” lens met tussenringen
  • Flitsers, een trigger om ze aan te sturen en een zaklampje
  • Afstandbediening voor je camera
  • Statief en eventueel een macrorail om precies te kunnen scherpstellen
  • Soldeerhulpjes en mini statiefjes om je bloemen vast te houden
  • Injectienaald om de druppels nauwkeurig aan te brengen.
  • Water, eventueel 1:1 met glycerine voor stevigere druppels
  • Bloemen
  • Stevige tafel
  • Geduld, heel veel geduld!!!
Fotografie tips reflectie in waterdruppel fotograferen
Fotografie tips reflectie in waterdruppel fotograferen
Fotografie tips reflectie in waterdruppel fotograferen

Een goede voorbereiding is het halve werk

Droplet-refraction-photography lijkt in het begin makkelijk als je de foto’s ziet maar het is geen kwestie van bloemetje vastbinden, druppeltje op een onderwerp druppelen en fotograferen maar. Nee, bij dit soort fotografie moet je goed zijn voorbereid en juist in die voorbereiding gaat het meeste werk zitten. Ik begin altijd ermee om in mijn hoofd een beeld te schetsen van wat ik wil. De laatste tijd zijn dat ‘oogjes in druppels’ zoals te zien op mijn foto’s in deze blog.

Begin met je opstelling

Dan begint de hele opzet van de ‘scene’. Ik kies de kleur die ik in gedachten heb en stem daar de bloem op af. Die bloem komt in de achtergrond en vormt de basis voor het geheel. Dan komt pas het object waarop je je druppel gaat leggen. Dat kan een kleine bloem zijn, een enkel Gerbera blaadje, een gespannen touwtje, een klein dun takje of wat dan ook. Denk er in ieder geval aan dat de bloem in de achtergrond veel groter moet zijn dan het object waar de druppel op komt te liggen of aan te hangen. Op sommige objecten blijven de druppels beter vast kleven dan op andere objecten, ook iets om rekening mee te houden en zelf uit te proberen.

Fotografie tips reflectie in waterdruppel fotograferen
Fotografie tips reflectie in waterdruppel fotograferen
Fotografie tips reflectie in waterdruppel fotograferen
Fotografie tips reflectie in waterdruppel fotograferen

Het moeilijkste: druppel(s) plaatsen

Dan komt het moeilijkste: de druppel(s) plaatsen. Ik heb het op allerlei manieren geprobeerd maar met een normale injectienaald van 50 cent werkt het nog het beste. Te koop bij elke apotheek of online. De druppels maak ik van een mengsel van 50 procent water en 50 procent glycerine. Dat plakt het beste. Maak de druppels in het begin zo klein mogelijk. Met een injectienaald kan je prima doseren. Later kan je ze nog wat groter maken. Het is hierbij uitproberen wat wel en niet gaat. De druppels op de foto’s in dit blog zijn ongeveer 3 tot 4mm groot.

Fotografie tips reflectie in waterdruppel fotograferen

Bloemenhart in midden van druppel

Nu pas komt de camera in het spel. Die moet worden uitgelijnd en je moet je onderwerp gaan framen. Op de juiste manier in beeld brengen dus. Begin met de bloem in de achtergrond. Die moet zo dicht mogelijk achter de druppel komen te staan. Ook de hoek is hierbij van belang. Het hart van de bloem moet precies midden in de druppel te zien zijn. Ook moet de hoek van de camerasensor evenwijdig aan de druppels lopen. Mijn manier is om, nadat mijn beeld is geframed, ik nog iets schuif met de achtergrondbloem en het onderwerp waarop de druppel ligt, totdat ik tevreden ben over het resultaat. Van de camera blijf ik af, nadat mijn beeld is geframed.

Gebruik je liveview

Tijdens het bovenstaande moet er ook nog worden scherp gesteld. Dit lukt het beste via liveview of in mijn geval op een grote 27inch monitor die ik met een hdmi kabeltje met mijn camera heb verbonden. Dit werkt perfect en je kunt via liveview prima op je beeld volgen, wat je allemaal aan het doen bent qua verschuiven en scherpstellen. Gebruik eventueel een macrorail, dan kun je nog nauwkeuriger scherpstellen.

Fotografie tips reflectie in waterdruppel fotograferen
Fotografie tips reflectie in waterdruppel fotograferen
Fotografie tips reflectie in waterdruppel fotograferen

Licht je onderwerp mooi uit

Je kunt een macrolens gebruiken of een normale lens met tussenringen of een voorzetlens om dichter op je druppel te komen. Wil je nog dichterbij kun je ook tussenringen op je macrolens gebruiken. Elke camera met liveview voldoet wel. Ik zelf gebruik de wat oudere Nikon D300s in combinatie met de Sigma 105mm macro. De belichting kan op allerlei manieren. Zelf heb ik gebruik gemaakt van fliters in combinatie met een trigger, een zaklampje, een 20W led bouwlamp,  bestaand licht en/of een combinatie van dit alles. Het is allemaal uitproberen wat het beste werkt en hoe je uiteindelijke foto eruit moet komen te zien. Voor de belichting is geen vast recept te noemen. Gebruik wel een zo laag mogelijke iso want kleurruis is onvermijdelijk bij dit soort foto’s, vooral in de achtergrond.

Maak vooral heel veel opnamen

Na veel uitproberen en experimenteren ben ik er wel achter dat een diafragma van F10 tot F13 het beste werkt. De sluitertijd die je kiest is afhankelijk van de lichtbronnen die je gebruikt. Zet je camera dus altijd op M en speel daarop in. Elke fotograaf kent wel de belichtingsdriehoek. Met de witbalans kun je spelen om leuke effecten te verkrijgen. Nu kun je je opnamen gaan maken. Doe dit in RAW want er is later nog veel na te bewerken. Nadat je tevreden bent over je uitsnede en scherpte kun je gaan beginnen. Speel met je belichting en diafragma en kijk om de zoveel tijd of nog alles scherp gesteld is. Speel met je flitsers en/of andere lichtbronnen, die je gebruikt. Elke opname wordt er anders door. Maak vooral veel opnamen, heel veel.

Voorkom trillingen

Zorg dat je camera stevig op een statief staat, elke trilling laat je opname mislukken. Gebruik ook een afstandsbediening om trillingen te voorkomen. Wil je nog een stapje verder gaan, kun je gaan focusstacken om nog meer scherpte in de druppels te krijgen. Een proces dat wel wat meer werk vraagt. Gebruik hier een macrorail voor want het is millimeterwerk.

Zet je onderwerp op de kop

Je hoeft natuurlijk geen bloem als weerspiegeling in de druppel te gebruiken, elk ander onderwerp kan ook, bv een afbeelding van een vlinder, libelle, een foto van jezelf enz. Houd er wel rekening mee dat een druppel als een lens werkt en alles omgekeerd laat zien. Bij een bloem maakt het niet veel uit maar zet andere onderwerpen dus omgekeerd achter de druppel.

Fotografie tips reflectie in waterdruppel fotograferen

Uitdagende vorm van fotografie

Droplet-refraction-photography is een vorm van fotografie die iedereen een keer geprobeerd moet hebben. Het is een uitdagende vorm van fotografie, waarbij veel parameters zijn betrokken, waarmee je rekening moet houden. Fotografie is spelen met licht en dat is hierop goed van toepassing.
Verder verwijs ik graag naar bekende namen op Youtube die zich hier ook mee bezig houden. Zo krijgen jullie een indruk op beeld van het hele proces om tot die ene prachtige opname te komen: Steward Wood, Oliver Herbold en Lee Hall. Bekijk hun filmpjes maar eens. Hopelijk heb ik jullie een beetje wegwijs gemaakt in dit blog, maar vooral hoop ik dat ik enkelen van jullie heb aangestoken met deze vorm van fotografie. Begin er juist aan, omdat het zo moeilijk is, want daarin zet hem de uitdaging.

Succes met druppelen…

Fotografie tips reflectie in waterdruppel fotograferen door Roger te Wierike

Deze blog is geschreven door Roger te Wierike

Mijn naam is Roger te Wierike, 53 jaar uit Limburg. Ik ben altijd al bezig geweest met fotograferen, vooral het buitenwerk en dan specifiek macro van vlinders/ libellen en andere insecten. Af en toe een uitstapje naar landschappen,  vogels en andere wilde dieren. Maar macro blijft me toch het meest trekken. In 2018 ben ik plots getroffen door een hersentumor met een levensverwachting die onbekend is. Weg was mijn werk en ik werd 100 procent afgekeurd vanwege hersenschade na de grote operatie. Sindsdien is mijn fotografie op een hoger pitje komen te staan. Gelukkig kan ik nog fotograferen, want dat houd me op de been en ik wil graag laten zien dat mensen met beperkingen ook nog wat kunnen. Fotografie is nu mijn therapie en uitlaatklep geworden.
Hier vind je mijn website: http://rogertewierike.weebly.com/

2 Comments

  1. Gisela Goldsmits schreef:

    Goed bezig Ro Ger

  2. Wil schreef:

    Helder uitgelegd Roger.
    De foto’s had ik al gezien uiteraard 🙂

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

negentien − zestien =

Subscribe To Our Newsletter

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team.

You have Successfully Subscribed!