Hoe fotografeer je vuurwerk
Het fotograferen van vuurwerk vinden velen lastig. Maar met onderstaande tips in combinatie met zelf experimenteren kan het eigenlijk niet meer misgaan. Vuurwerk fotograferen betekent heel veel uitproberen. Niet elk vuurwerk is namelijk hetzelfde. Het maakt nogal verschil of je vuurwerk met een zee van licht fotografeert of een enkel vuurpijltje vast wilt leggen.
Kruitdampen
Probeer goed in te schatten, waar het vuurwerk te zien zal zijn. Vanaf een hoger standpunt gaat het gemakkelijker dan vanaf een laag standpunt. Belangrijk is direct aan het begin de vuurwerkfoto’s te maken, zodra het eerste vuurwerk de lucht in geschoten wordt. Op een gegeven moment krijg je namelijk last van kruitdampen, die het beeld behoorlijk kunnen vertroebelen. Het licht van het volgende vuurwerk kaatst tegen deze kruitdampen en geeft een mistig effect. Maak je tijdens de jaarwisseling direct om twaalf uur ’s nachts jouw foto’s dan zal je daar het minst last van hebben.
M-stand
Werk bij vuurwerkfoto’s altijd vanaf een statief. Om de mooie bogen vast te leggen, heb je een langzamere sluitertijd nodig en zou je dit vanuit de hand doen, dan krijg je beweging in je foto’s en dus onscherpe opnamen. Aan de automatische stand op je camera heb je met vuurwerkfoto’s niets. Zet de camera op de M-stand (Manueel = handmatig alles instellen). Zet je iso niet te hoog om geen ruis in je foto te krijgen. Ruis zie je met name in de donkere partijen en juist bij vuurwerkfoto’s heb je ook veel donkere partijen, namelijk: de zwarte lucht. Begin bijvoorbeeld met 400 iso, een sluitertijd van 1/8 seconde en een diafragma van 5.6. Bekijk je foto en stel bij. Want, zoals ik al zei, elk vuurwerk is anders, het één is intenser dan het ander. Hoe meer vuurwerk, hoe korter de sluitertijd. Experimenteer hier dus mee.
Meer vuurwerk in één foto
Je kunt ook extreem lange sluitertijden gebruiken om meer vuurwerk achter elkaar in één foto te vangen. Dek tussendoor de lens af met een zwart kaartje. Door de donkere achtergrond zijn lange sluitertijden van meerdere seconden geen enkele probleem. Je kunt hiervoor uitstekend de bulb-stand gebruiken
Trilling
Vergeet niet om te werken met een externe ontspanner of de zelfontspanner van de camera. Dit om trilling te voorkomen. Stel de camera handmatig scherp op oneindig. De M-knop voor scherpstellen is veelal te vinden op de lens of in het programmamenu van de camera. De autofocus zal niet werken, omdat een automatische scherpstelling contrast nodig heeft om scherp op te kunnen stellen. En contrast is er in een gitzwarte lucht niet. Op het moment dat je dan wilt afdrukken, zal de camera de scherpte gaan zoeken en ben je te
Maak de foto spannend
Gebruik geen telelens, want je weet nooit waar vuurwerk komt en met een telelens zit je er dan al gauw naast. Neem liever een wat breder beeld en snij het vuurwerk eventueel in de computer uit. Vuurwerk tegen een zwarte lucht levert vaak een saaie foto op. Probeer ook wat van de omgeving mee te fotograferen. Dat zorgt voor sfeer in de foto.
Evenementenvuurwerk
In sommige gemeenten is het afsteken van vuurwerk verboden. In die gemeenten wordt centraal op een bepaalde plaats een mooi groot siervuurwerk ontsteken tijdens oud & nieuw of als afsluiting van een festiviteit. Hierbij weet je van tevoren waar het vuurwerk te zien zal zijn. Dat is gemakkelijk, want dan kun je je op deze plek richten. Ook wordt er snel en veel vuurwerk achter elkaar ontstoken, waardoor een lichtzee ontstaat. In dit geval zijn al te lange sluitertijden niet aan te raden, omdat je dan snel overbelichte foto’s krijgt. Gebruik dan dus een kortere sluitertijd en knijp het diafragma verder dicht.
Deze blog is geschreven door Yolanda Wals
Yolanda Wals is al haar hele leven professioneel fotograaf en mede-eigenaresse van Fotografie-reizen.nl. Ze organiseert en begeleidt al jaren fotoreizen en heeft veel ervaring in reisfotografie. Daarnaast geeft ze fotocursussen en fotoworkshops. Als geen ander kan ze op eenvoudige wijze uitleggen hoe jij betere foto's kunt gaan maken. Ze probeert mensen uit hun comfort-zone te trekken en hen tijdens de fotoreizen foto's met het wow-effect te laten maken.
Vind je deze fotografie tips leuk, of heb je nog vragen? Laat hieronder jouw reactie achter, of like deze blog! Delen op Facebook of andere social media wordt op prijs gesteld.
De komende tijd staan de volgende fotoreizen op het programma: Helgoland, Schotland, IJsland Noorderlicht, Lofoten, Opaalkust, Albanië, Madagaskar, Costa Rica, Brazilië Pantanal, IJsland Zomer, IJsland Westfjorden en Snaefellsnes, Tanzania, Valencia, Lissabon, Kenia-Tanzania, New York, Japan, Argentinië, Bolivia & Chili, Drenthe, Groninger Waddenkust, Veluwe, Brabant of Ameland.
Lees ook:
- Gloeilamp fotograferen met behulp van iPad
- Wat is bokeh?
- Hoe fotografeer je bevroren zeepbellen
- Bas Meelker over kustfotografie in Zeeland
- Vogels fotograferen. Hoe doe je dat?
- Hoe fotografeer je reflectie in waterdruppels?
- Hoe fotografeer je olie in water?
- Hoe fotografeer ik slangen?
- Hoe gebruik je het +/- knopje?
- Vliegen en fotograferen met een drone - deel 2
- Vliegen en fotograferen met een drone - deel 1
- Wat is een polarisatiefilter?
- Waarvoor gebruik je de back button focus knop (b.v. AF-ON)?
- Bonustip paddenstoelen fotograferen
- Hoe fotografeer ik paddenstoelen?
- Hoe stel ik een statief op
- Hoe fotografeer je walvissen en dolfijnen – deel 2
- Hoe fotografeer je walvissen en dolfijnen
- Hoe fotograaf je in de dierentuin - de technieken
- Hoe fotografeer je in de dierentuin - basistips
- Wat is een histogram?
- Hoe maak je urbex foto's - deel 2
- Hoe begin je met urbex fotografie? - deel 1
- Het belang van licht in je foto
- De zin en onzin van de M-stand
- Hoe fotografeer je in het donker?
- Welke weerapps zijn handig in landschapsfotografie?
- Hoe fotografeer je sterren en startrails?
- Hoe maak je een mooie landschapsfoto?
- Wat is belangrijk bij een statief?
- Fotografie tips - Hoe bescherm je jouw camera tegen regen en vocht?
- Fotografie tips - Waar let ik op met een geheugenkaartje?
- Fototips: Hoe fotografeer ik met een telelens?
- Fototips voor fotograferen bloedmaan
- Straatfotografie: stiekem of met toestemming - deel 2
- Straatfotografie: stiekem of met toestemming - deel 1
- Tips: Welke foto-apparatuur neem je mee op reis?
- Fototips voor fotograferen vanuit een auto of bus
- Fototips voor het fotograferen van vuurwerk
- Fototips voor het fotograferen in winterse omstandigheden
- Fototips voor fotograferen ijsschotsenmeer Jökulsárlón
- Fototips voor fotograferen lichtshow in Singapore
- Fototips voor reizen en fotograferen in El Salvador
- Fototips voor fotograferen in Caño Negro in Costa Rica
- Fototips voor fotograferen op IJsland