Hoe stel ik een statief op
Heb jij een statief? Zo ja, gebruik je het graag, of is het altijd een heel gedoe om het op te zetten? Hoewel het onmisbaar is voor de landschapsfotograaf, blijft het altijd weer een groot, zwaar, onhandelbaar ding, dat altijd weer een hoop ellende brengt bij het opzetten. Sterker nog, het kan je creativiiteit in de weg zitten.
Als je je in deze omschrijving herkent, dan gebruik je het statief waarschijnlijk niet op de juiste manier. Hoewel het meenemen veel gesjouw kan zijn, kan het opzetten van het statief op een heel efficiënte manier gebeuren, waarmee het gebruik plotseling veel minder lastig wordt.
Tijdens onze fotografiereizen zal je vaak gebruik maken van een statief om je compositie vast te zetten. Lees in deze fotografie tip hoe ook jij op de juiste manier gebruik kan maken van een statief.
Een goed manier voor het opzetten van een statief?
Er is dus een goede manier van opzetten, en een minder goede manier. Het geheim van de goede manier is het direct op de juiste plek, op de juiste hoogte plaatsen. Maar hoe doe je dit? Om dit uit te leggen wil ik eerst beschrijven hoe de meesten het statief gebruiken
Wanneer je op de plek bent waar je wilt fotograferen, ontgrendel je de poten, en schuif je alle delen van de poten uit. Je hebt misschien een statief gekocht dat afgestemd is op je lengte, zodat je er recht achter kunt staan. En misschien ook niet, maar het eerste wat vaak gebeurt is het statief zo hoog mogelijk opzet. Dan gaat de camera erop en kan het fotograferen beginnen.
Of toch niet? Want hoe weet je nu welke hoogte je moet hebben voor de beste foto? Kom je erachter dat de camera niet op de goede plek staat, dan kan het volgende gebeuren. Je haalt de camera van het statief, schuift een voor een de poten weer in, en plaatst de camera opnieuw.
Statief op en neer
Helaas twijfel je nog steeds en wil je nog lager. Je haalt de camera er weer af, schuift de poten nog verder in, plaatst het statief en vervolgens gaat de camera er weer op. Stel dat je toch besluit om een klein beetje hoger te gaan. Je schuift de poten weer uit – de camera laat je erop, want het is te veel gedoe om die er weer af te halen – en plaatst het statief op de nieuwe hoogte. Mocht je nog niet tevreden zijn, dan neem je misschien niet eens meer de moeite om het wederom te corrigeren. Je maakt dan een foto met een compositie die je eigenlijk niet helemaal gewenst is.
Eerst goed kijken
Dit is een hoop gedoe, en kost veel tijd. Het kan gelukkig veel gemakkelijker, veiliger en vooral sneller. Ben je op de plek waar je wilt fotograferen? Leg dan eerst het statief aan de kant. Neem je camera in de hand en ga kijken wat de mooiste plek is om de foto te maken, de juiste hoogte, de beste positie. Maak er desnoods een dansje van, links, rechts, hoog, laag, naar achteren, naar voren, hoog, rechts, links… enzovoort. Tot je de positie en hoogte hebt gevonden voor het beste standpunt en de mooiste compositie. Dan weet je waar het statief moet staan, en hoe hoog. Zet dan pas het statief op, precies op de plek en op die hoogte.
Wil je weer een andere foto maken? Haal je camera van het statief en ga opnieuw dansen tot je de plek en hoogte hebt gevonden. Dan is het pas tijd om je statief in te stellen. Het werkt snel en makkelijk, het is bovendien veilig. Het gebruik van een statief zal op deze manier nooit meer een gedoe zijn.
Wil jij weten waar je op moet letten bij de aanschaf van een statief? Lees dan de blog van Ton Drijfhamer over wat belangrijk is bij de aanschaf van een statief.
Deze blog is geschreven door Nando Harmsen
De komende tijd staan de volgende fotoreizen op het programma: Helgoland, Schotland, IJsland Noorderlicht, Lofoten, Opaalkust, Albanië, Madagaskar, Costa Rica, Brazilië Pantanal, IJsland Zomer, IJsland Westfjorden en Snaefellsnes, Tanzania, Valencia, Lissabon, Kenia-Tanzania, New York, Japan, Argentinië, Bolivia & Chili, Drenthe, Groninger Waddenkust, Veluwe, Brabant of Ameland.
Lees ook:
- Gloeilamp fotograferen met behulp van iPad
- Wat is bokeh?
- Hoe fotografeer je bevroren zeepbellen
- Bas Meelker over kustfotografie in Zeeland
- Vogels fotograferen. Hoe doe je dat?
- Hoe fotografeer je reflectie in waterdruppels?
- Hoe fotografeer je olie in water?
- Hoe fotografeer ik slangen?
- Hoe gebruik je het +/- knopje?
- Vliegen en fotograferen met een drone - deel 2
- Vliegen en fotograferen met een drone - deel 1
- Wat is een polarisatiefilter?
- Waarvoor gebruik je de back button focus knop (b.v. AF-ON)?
- Bonustip paddenstoelen fotograferen
- Hoe fotografeer ik paddenstoelen?
- Hoe stel ik een statief op
- Hoe fotografeer je walvissen en dolfijnen – deel 2
- Hoe fotografeer je walvissen en dolfijnen
- Hoe fotograaf je in de dierentuin - de technieken
- Hoe fotografeer je in de dierentuin - basistips
- Wat is een histogram?
- Hoe maak je urbex foto's - deel 2
- Hoe begin je met urbex fotografie? - deel 1
- Het belang van licht in je foto
- De zin en onzin van de M-stand
- Hoe fotografeer je in het donker?
- Welke weerapps zijn handig in landschapsfotografie?
- Hoe fotografeer je sterren en startrails?
- Hoe maak je een mooie landschapsfoto?
- Wat is belangrijk bij een statief?
- Fotografie tips - Hoe bescherm je jouw camera tegen regen en vocht?
- Fotografie tips - Waar let ik op met een geheugenkaartje?
- Fototips: Hoe fotografeer ik met een telelens?
- Fototips voor fotograferen bloedmaan
- Straatfotografie: stiekem of met toestemming - deel 2
- Straatfotografie: stiekem of met toestemming - deel 1
- Tips: Welke foto-apparatuur neem je mee op reis?
- Fototips voor fotograferen vanuit een auto of bus
- Fototips voor het fotograferen van vuurwerk
- Fototips voor het fotograferen in winterse omstandigheden
- Fototips voor fotograferen ijsschotsenmeer Jökulsárlón
- Fototips voor fotograferen lichtshow in Singapore
- Fototips voor reizen en fotograferen in El Salvador
- Fototips voor fotograferen in Caño Negro in Costa Rica
- Fototips voor fotograferen op IJsland