Verslag Fotoreis IJsland van Fotografie-reizen.nl

Verslag Fotoreis IJsland krantenartikel

Verslag Fotoreis IJsland maart/april 2017 – 

Artikel uit Ommelander Courant

GARRELSWEER – IJsland is ‘hot’ momenteel. Voor veel hobbyfotografen is IJsland dé ultieme droom. ,,En terecht”, zegt fotografe Yolanda Wals. ,,Het heeft één van de mooiste landschappen ter wereld.” Yolanda Wals organiseerde voor een groep Noord-Groninger hobbyfotografen een fotoreis naar IJsland. ,,De reis was onvergetelijk”, zegt deelnemer Jaap Schuurman uit Garrelsweer enthousiast. Hieronder het verslag Fotoreis IJsland van maart/april 2017.

,,Geen dag is tijdens een reis door IJsland hetzelfde. Elke dag zie je weer een ander natuurfenomeen. Het ene moment kan je in een groen landschap rijden en het andere moment in de sneeuw. Juist deze afwisseling maakt het adembenemend”, vertelt de journaliste/fotografe van deze krant.

,,Het landschap is ruig, maar tegelijk ook sprookjesachtig. Watervallen, geisers, vulkanen, gletsjers, ruige rotsen in de oceaan, zwarte stranden, met mos bedekt lava en ijsschotsenmeren wisselen elkaar af. Tel daarbij op, de gekleurde huisjes, de leuke kerkjes, de mooie zonsopkomsten en zonsondergangen en een reis door IJsland belooft een aaneenschakeling van hoogtepunten te worden. Met natuurlijk als kers op de taart: het Noorderlicht!”

Noorderlicht: kers op de taart

Het Noorderlicht zagen Yolanda Wals en haar zeven fotoreisdeelnemers al op de tweede dag. ,,De zonnedeeltjes-intensiteit was hoog die avond en nacht. Maar daarbij moet je dan ook nog het geluk hebben dat de lucht helder is. De voorspelling op het Noorderlicht kan nog zo hoog zijn, als het bewolkt is, zie je er niets van.” In het hotel, waar de Noord-Groninger fotogroep verbleef, hadden ze aangegeven te willen worden gewekt als het Noorderlicht zich zou laten zien. Maar dat was niet eens nodig, want vlak na het invallen van de duisternis kondigde dit bijzondere natuurfenomeen zich aan. Groene stroken licht dansten aan de horizon.

,,Een fantastische lichtshow. Niet te beschrijven”, zegt Jaap Schuurman nog steeds onder de indruk. Het klonk dan ook regelmatig ‘wow’ en ‘oooh’. Na een uurtje doofde het magische, groene vuur. Maar om half twee midden in de nacht werden de groepsleden opnieuw gewekt. Het Noorderlicht liet zich wederom zien en ditmaal nog veel sterker dan de eerste keer die nacht. ,,Ik kon er geen genoeg van krijgen”, vertelt Yolanda Wals. ,,Op een gegeven moment kregen we het koud en wilden de andere groepsleden naar hun bed, maar ik was het liefst de hele nacht opgebleven. Fantastisch. Zo bijzonder.” Ook de rest van hun 9-daagse reis bleef de kans om het Noorderlicht te zien groot. Regelmatig werd er ‘gesurveilleerd’, maar de bewolking gooide roet in het eten. Het magische groene licht liet zich niet meer zien.

Rookpluimen uit grond

De reis door IJsland begon met een rondrit over het schiereiland Reykjanes, waarop het internationale vliegveld Keflavik ook gelegen is. Als eerste reed de groep door een desolaat, zwart maanlandschap: zwart lavagesteente zonder ook maar één enkele begroeiing. Bijzonder indrukwekkend. Iets verderop kwamen op diverse plaatsen grote rookpluimen uit de grond. Deze enorme zwavelwolken in het hetebronnengebied maken meteen duidelijk hoe vulkanisch IJsland is. De vulkanische activiteit is het hele jaar door in beweging. Waar je je ook maar op IJsland bevindt, je kunt niet om deze vulkaniteit heen.

Neem de geisers in de Golden Circle, de enorme aardbevingsscheur onder het toeristische centrum van Hveragerdi, of het natuurpark Thingvellir, waar de Euraziatische en Noord-Amerikaanse tektonische platen nog elk jaar verder uit elkaar drijven. En niet te vergeten, de vulkaan Katla, die al een half jaar op uitbarsten staat.

Veranderlijk weer

Deze bewegingen in het landschap maakten, dat elk dagdeel zich weer een ander natuurfenomeen aan de Noord-Groninger fotogroep toonde. ,,Geen uur was hetzelfde”, aldus Jaap Schuurman, die bij velen bekend is als de molenaar van de poldermolen in Garrelsweer. En zo veranderlijk als de natuur was, zo veranderlijk was het weer ook. Dagen met stralend mooi weer, wisselden zich af met stromende regenbuien, windkracht 8 op het strand van Vik en zelfs een sneeuwstorm. ,,Maar juist die verschillen maakten het zo leuk en afwisselend.” Hoogtepunten tijdens deze reis waren de berg Vestrahorn, die maar heel af en toe uit de wolken tevoorschijn komt, een schitterende kloof, de vele watervallen en natuurlijk het ijsschotsenmeer Jökulsárlón.

Opwarming aarde pijnlijk zichtbaar

Dit meer bestaat nog maar sinds 1948. De opwarming van de aarde wordt hier pijnlijk zichtbaar. In het meer drijven grote ijsschotsen, die van de gletsjer afgebrokkeld zijn. Zijn de ijsschotsen voldoende gesmolten, dan worden ze door de stroming meegevoerd richting de oceaan. De branding van de zee werpt de ijsschotsen vervolgens even hard weer terug op het land, waardoor op het zwarte zandstrand honderden brokken ijs uitgestald liggen. Diamond Beach wordt dit genoemd. In het zonlicht lijken de ijsschotsen net enorme diamanten.

De bijzondere aanblik van het ijsschotsenmeer heeft meerdere filmers ertoe bewogen hier opnamen te maken. Zo raast James Bond in één van zijn films over de ijsschotsen om zijn belagers van zich af te schudden. ,,We hebben teveel gedaan en gezien om het allemaal op te noemen”, zegt Yolanda Wals. ,,Het was echt een aaneenschakeling van alleen maar hoogtepunten meerdere malen per dag. Je kwam ogen te kort. Zoals je ook wel op kunt maken uit dit ‘verslag Fotoreis IJsland’.”

Uitleg over instellingen en compositie

De IJslandreis was opgezet als fotoreis. De deelnemers kregen uitleg over hoe ze de camera in moesten stellen in bepaalde omstandigheden, hoe ze het best hun compositie konden bepalen en regelmatig werden de gemaakte foto’s besproken. Zo leerden ze tijdens de reis steeds betere foto’s te maken. ,,In plaats van met ‘kiekjes’ kwamen de deelnemers nu thuis met mooie foto’s. Bovendien ben je met een groep gelijkgestemden op pad. Er wordt de tijd genomen om mooie foto’s te kunnen maken. Niemand die het erg vindt als iemand even iets langer met een foto bezig is. Je begrijpt elkaar”, zegt de fotografe, die ook al jaren veel fotocursussen en fotoworkshops geeft en sinds kort een nieuwe poot aan haar bedrijf heeft toegevoegd: www.fotografie-reizen.nl. Naast fotoreizen naar IJsland worden in het najaar ook fotografiereizen naar Tanzania en Kenia georganiseerd en staat een 3-daags fotoweekend naar Ameland op het programma.

‘Geweldige ervaring’

Jaap Schuurman: ,,IJsland is op zichzelf al een geweldige ervaring. Je krijgt zo’n indrukwekkend beeld van een heel andere wereld… een imposant landschap. Maar daarnaast zijn als fotovakantie de mogelijkheden onbeperkt. Elke dag kom je aan je trekken. Maar je moet wel weten, waar je naartoe moet. In Yolanda Wals hadden we een goede gids, die ons leidde naar plekken die fotografisch zeer interessant waren.”

“Maar daarnaast was het ook heel waardevol dat we op fotografiegebied rechtstreeks input van haar als professioneel fotograaf kregen. Allemaal praktische zaken. Hoe je de camera instelt, bijvoorbeeld in de nacht of bij regen. Maar ook wat fotografeer je en hoe leg je het vast op beeld. Dat was het dubbele van de reis: aan de ene kant het schitterende landschap en aan de andere kant was deze reis een aanwinst voor je fotografiekennis. Ik kan deze reis echt iedereen aanbevelen. Je zult niet teleurgesteld worden. Ik denk er met heel veel plezier aan terug.Dat blijkt ook wel uit dit ‘verslag Fotoreis IJsland’.”

Laat hieronder weten wat je vindt van dit verslag Fotoreis IJsland. Of deel via Facebook, Twitter of mail het ‘verslag Fotoreis IJsland’.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

een + dertien =