Wat is bokeh
Wat is bokeh?
Bokeh zijn van die sfeervolle lichtbolletjes in je achtergrond. Maar wist je dat je allerlei verschillende vormen bokeh in je achtergrond kunt creëren? Stefanie van Dijk legt in deze blog met fotografie tips stap voor stap uit hoe je dit voor elkaar krijgt. Een leuk binnenhuis-karweitje voor op een grijze, grauwe regendag. En het kan met simpele huis-tuin-en keukenspulletjes. Maar eerst legt Stefanie uit wat bokeh eigenlijk is.
Creëer je eigen bokeh-vormen
Het woord komt uit het Japans en betekent vrij vertaald ‘onscherp’. Nu klinkt onscherp als iets fouts, maar dat is het zeker niet. Bokeh-onscherpte kan namelijk voor extra sfeer in jouw foto zorgen. Dit kan simpele onscherpte in de achtergrond zijn, die het onderwerp versterkt, maar leuker nog is het effect van lichtpuntjes in de achtergrond. Onscherpe lichtpuntjes worden namelijk de zogenaamde bokeh-bollen. Behalve bolvormen die gecreëerd worden door het diafragma van het gebruikte objectief, kun je er ook vormen aan geven. Nou zijn er allerlei dure en minder dure hulpmiddelen te koop om dit te verkrijgen, maar je kunt dit heel gemakkelijk zelf maken
Wat heb je nodig voor basis-bokeh:
- Camera met objectief (een beetje proberen welk objectief het mooiste effect geeft, maar minimaal 50mm, liefst groter)
- Statief: zodat je wat gemakkelijker je opstelling kunt perfectioneren.
- Kerstverlichting
- Een hoofdonderwerp (kerstballen of beeldjes doen het hiervoor leuk, maar eigenlijk kan je alles gebruiken)
- Lampje om je onderwerp uit te lichten
Zet onderwerp en lampjes uit elkaar
Nu kun je een opstelling gaan maken. Het principe is dat de lampjes ver van de camera moeten zijn en het hoofdonderwerp dichtbij. Als je bijvoorbeeld een opstelling op tafel maakt dan zet je je onderwerp aan de voorkant van de tafel en de lampjes op een hoopje achteraan de tafel. Om je onderwerp nog wat meer in de kijker te zetten richt je er een lamp op. Let wel op, dat je die niet in de richting van de kerstverlichting schijnt want dat zou het effect teniet doen. Een flitser op de camera werkt dus ook niet.
Gebruik je grootste lensopening
Je zet je camera op je statief en stelt scherp op het onderwerp. Gebruik de grootste diafragma opening (kleinste f-getal) wat je ter beschikking hebt. Je moet dus niet op de automatische stand schieten maar op manueel (M) of diafragma voorkeuze (A, Av). Nu kun je jouw compositie gaan perfectioneren, lampjes verleggen en met je onderwerk schuiven om het naar wens te krijgen. De lampjes moeten ver genoeg weg liggen (of hangen), zodat ze enkel nog lichtgevende bollen zijn. Hiermee kun je al heel leuke effecten creëren
De opstelling die ik geschetst heb is kamerbreed met gewone kerstverlichting aan de boekenkast. Deze lampjes zijn nog vrij groot, dus moest ik ook extra ruimte nemen. Inmiddels heb ik geïnvesteerd in kleine ledlampjes, die je normaal in een windlicht of vaas steekt. Deze lampjes zijn kleiner, met een onopvallender snoer, waardoor de opstelling een heel stuk kleiner kan.
Hoe maak je andere bokeh-vormen?
Wat heb je nodig:
- Karton (bij voorkeur zwart)
- Schaar of beter nog een snijmatje en mes
- Liniaal
- Potlood
- Vorm ponsen (optioneel)
Filterhouder of knutsel een koker
Je kunt nu op verschillende manieren aan de slag gaan:
Je kunt een koker knutselen, die je over je lens kunt schuiven en deze eventueel vastzetten met een elastiek. Maar als je in het bezit bent van een set voor inschuiffilters dan hoef je enkel een kaartje op de juiste maat te knippen, zodat deze in de filterhouder past.
Knip je gewenste figuurtje
Een koker knutselen is ook niet heel ingewikkeld. Je zet je lens op het papier en trekt de cirkel om. Dan maak je insneden tot aan de cirkel en dan kun je de flapjes ombuigen, zodat het om de lens past. In het midden van het karton (wat midden voor de lens komt) knip je het gewenste figuur (ster, hartje, …). Je kunt natuurlijk ook voor de koker een soort inschuifsysteem knutselen, waar je dan weer losse kaartjes met vormpjes in kunt plaatsen, in dat geval volstaat een gat knippen in het midden waar de vormpjes voor geschoven kunnen worden.
Ga met de vormpjes aan de slag
Nu kun je voor de vormpjes aan de slag gaan met een mesje of een klein schaartje, maar je kunt ook met een pons de vormpjes maken. Ik heb de eerste keer zelf een wat kromme ster gesneden, maar toen ik voor weinig een setje figuurponsen zag liggen heb ik die snel meegenomen. Dat is toch net even gemakkelijker dan zelf een klavertje 4 snijden.
Verder is de opzet voor het fotograferen hetzelfde: lichtpuntjes in de achtergrond, onderwerp in de voorgrond, maar nu met een voorzetfilter met een figuurtje. Je zult zien dat de lichtpuntjes nu het vormpje aannemen wat je uitgesneden hebt en niet meer bolletjes zijn, zoals eerst.
Gebruik bokeh als overlay
Ik neem ook altijd wat foto’s van het bokeh zonder het onderwerp, want deze kun je namelijk ook gebruiken als overlay voor andere foto’s. In de nabewerking kun je verder gaan spelen met bijvoorbeeld kleuren toevoegen of juist omzetten naar zwart wit of nog meer bokeh toevoegen door delen te kopiëren.
Mijn opstelling
Ik ben in de luxe positie dat ik mijn thuis/tafel studio kan laten staan en gewoon de deur van het rommelkamertje kan dichttrekken. De opstelling staat er nu nog nagenoeg hetzelfde bij als de opstelling die ik bij de laatste foto’s met geponste figuren gemaakt heb. Ik heb snel even een kerstbal erbij gehaald om de opzet met resultaat te kunnen laten zien.
Deze blog is geschreven door Stefanie van Dijk
Mijn naam is Stefanie van Dijk, bouwkundig tekenaar en hobbyfotograaf. Als kind al in de fotografie gerold door mijn vader en samen met hem heel wat uurtjes in de doka doorgebracht. Ik vind verschillende takken van fotografie leuk (ik vind te veel leuk eigenlijk). Macro vind ik vooral leuk, omdat ik dan ongestoord kan experimenteren, maar ook landschap en architectuur en sinds kort portret en fine art. In de digitale doka kan ik ook uren zoet zijn. In de wereld van nabewerking en compositing is nog vanalles te ontdekken. Ik ben lid van fotoclub Digipelt in Pelt (B), om mijn foto’s te kunnen toetsen aan werk van collega-fotografen tijdens de tweewekelijkse feedbackavonden en de workshops en uitstapjes. Hoewel het natuurlijk het belangrijkste is dat je zelf tevreden bent met je foto’s zijn er altijd dingen die je kunt leren van hoe anderen naar je werk en je werkwijze kijken. Kijk eens op mijn site:
De komende tijd staan de volgende fotoreizen op het programma: Helgoland, Schotland, IJsland Noorderlicht, Lofoten, Opaalkust, Albanië, Madagaskar, Costa Rica, Brazilië Pantanal, IJsland Zomer, IJsland Westfjorden en Snaefellsnes, Tanzania, Valencia, Lissabon, Kenia-Tanzania, New York, Japan, Argentinië, Bolivia & Chili, Drenthe, Groninger Waddenkust, Veluwe, Brabant of Ameland.
Lees ook:
- Gloeilamp fotograferen met behulp van iPad
- Wat is bokeh?
- Hoe fotografeer je bevroren zeepbellen
- Bas Meelker over kustfotografie in Zeeland
- Vogels fotograferen. Hoe doe je dat?
- Hoe fotografeer je reflectie in waterdruppels?
- Hoe fotografeer je olie in water?
- Hoe fotografeer ik slangen?
- Hoe gebruik je het +/- knopje?
- Vliegen en fotograferen met een drone - deel 2
- Vliegen en fotograferen met een drone - deel 1
- Wat is een polarisatiefilter?
- Waarvoor gebruik je de back button focus knop (b.v. AF-ON)?
- Bonustip paddenstoelen fotograferen
- Hoe fotografeer ik paddenstoelen?
- Hoe stel ik een statief op
- Hoe fotografeer je walvissen en dolfijnen – deel 2
- Hoe fotografeer je walvissen en dolfijnen
- Hoe fotograaf je in de dierentuin - de technieken
- Hoe fotografeer je in de dierentuin - basistips
- Wat is een histogram?
- Hoe maak je urbex foto's - deel 2
- Hoe begin je met urbex fotografie? - deel 1
- Het belang van licht in je foto
- De zin en onzin van de M-stand
- Hoe fotografeer je in het donker?
- Welke weerapps zijn handig in landschapsfotografie?
- Hoe fotografeer je sterren en startrails?
- Hoe maak je een mooie landschapsfoto?
- Wat is belangrijk bij een statief?
- Fotografie tips - Hoe bescherm je jouw camera tegen regen en vocht?
- Fotografie tips - Waar let ik op met een geheugenkaartje?
- Fototips: Hoe fotografeer ik met een telelens?
- Fototips voor fotograferen bloedmaan
- Straatfotografie: stiekem of met toestemming - deel 2
- Straatfotografie: stiekem of met toestemming - deel 1
- Tips: Welke foto-apparatuur neem je mee op reis?
- Fototips voor fotograferen vanuit een auto of bus
- Fototips voor het fotograferen van vuurwerk
- Fototips voor het fotograferen in winterse omstandigheden
- Fototips voor fotograferen ijsschotsenmeer Jökulsárlón
- Fototips voor fotograferen lichtshow in Singapore
- Fototips voor reizen en fotograferen in El Salvador
- Fototips voor fotograferen in Caño Negro in Costa Rica
- Fototips voor fotograferen op IJsland
1 Comment
ik snap het nog niet. Als je dat karton voor je lens doet… wat fotografeer je dan?