Wat is een histogram

Histogram

Wat is een histogram en hoe gebruik je het?

Betrouwbaarheid van je Lcd-scherm

In een histogram vind je informatie over de belichting van jouw foto. Als je op het Lcd-scherm van je camera een foto bekijkt denk je dat deze goed belicht is. Zodra je hem dan op de computer opent kan het zijn dat hij ineens te donker of te licht is. Dit komt, omdat jouw Lcd-scherm niet 100% betrouwbaar is. Doormiddel van een histogram kun je kijken of je foto goed belicht is. Het histogram van een foto is een grafiek die laat zien hoeveel pixeltjes van een bepaalde helderheid in de foto zitten. Tijdens onze fotoreizen door IJsland en Schotland  komt het histogram ook aan bod. We leren bijvoorbeeld hoe je naar rechts kunt belichten. Wat is nou leuker dan nieuwe dingen leren terwijl je in een prachtig land zit?

Jouw camera denkt in zwart-wit

In de fotografie denken we in zwart-wit. Jouw camera kan alleen wit, zwart en grijstinten vastleggen. Aan de linkerkant van het histogram zitten alle zwarte tinten, dus je schaduwen, en aan de rechterkant de witte tinten, de zogenaamde hooglichten. In het midden zitten verschillende grijstinten. Dus alles wat tussen zwart en wit inzit.  De hoogte van de grafiek geeft aan hoeveel pixels van een bepaalde helderheid in de foto zitten. Hoe hoger de grafiek hoe meer pixels van die helderheid in de foto zitten. Als een bepaalde helderheid heel laag is of überhaupt niet aanwezig is in het histogram, dan is deze helderheid niet of bijna niet te vinden in de foto.

Bestaat er een perfect histogram?

In deze foto van de poes zitten bijna alleen maar zwarte en witte tinten. De grijstinten ontbreken nagenoeg in deze foto. Je ziet dat ook in het histogram terug, doordat er links (schaduwen) en rechts (hooglichten) een piek zit en in het midden de grafiek heel laag is. Er bestaat niet zo iets als een perfect histogram. Vaak wordt er gezegd dat je histogram er als een soort berglandschap moet uitzien, waarbij de piek vooral in het midden ligt en er weinig zwarte en witte pieken zijn. Alleen er bestaat niet zo iets als een perfect histogram. De vorm van je histogram hangt af van je onderwerp. Als je bijvoorbeeld een witte kat voor een witte muur fotografeert dan zou je histogram vooral aan de rechterkant uitslaan. Als je een zwarte kat voor een zwarte muur hebt, dan zou je histogram vooral aan de linkerkant uitslaan. Dit zegt niks over je belichting. Je foto kan alsnog goed belicht zijn. Er zitten gewoon veel witte of zwarte tinten in.

Hier wat voorbeeldjes over het verschil tussen een foto met veel witte of zwarte tinten en een over- en onderbelichte foto. Je foto is onder- of overbelicht als je histogram de grafiek uitloopt. Dus het histogram zit helemaal tegen de linker- of rechterkant aan. Je mist in dit geval details in je hooglichten of schaduwen. Je hooglichten zijn bijvoorbeeld uitgebeten wit. En je schaduwen zijn zwart en bevatten geen zichtbare details meer.

In de foto met de knoopjes missen in de eerste foto details in de schaduwen. Dit zie je, omdat het histogram aan de linkerkant de grafiek uitloopt. Bij de 2e foto zijn de schaduwen wat opgelicht en zo zijn de details
teruggehaald. Het histogram loopt nu niet meer de grafiek uit. Bij een foto met veel zwarte of witte tinten zit het histogram ook aan de rechter of linkerkant, maar hij komt niet tegen de rand aan. Er zit ruimte tussen. Hieraan kun je zien of je foto onder- of overbelicht is.

Witte en zwarte tinten

Het is belangrijk dat je foto witte en zwarte tinten bevat. Op deze manier krijg je een foto die frisser oogt. Hieronder een voorbeeld van een zwarte lens op een wit doek. Op de eerste foto is aan het histogram te zien dat er geen echte witte tinten in de foto zitten. De grafiek staat te veel naar het midden, wat inhoudt dat de ondergrond niet mooi wit, maar lichtgrijs in de foto. Terwijl het onderwerp zwart en wit is. Door de witte tinten naar rechts te slepen, wordt de foto ineens veel krachtiger en frisser. Je ziet aan het histogram dat er nu wel witte tinten aanwezig zijn.

Histogram Zwart op wit onderwerp
Histogram Lens op wit doek onbewerkt
Histogram Zwart op wit goed
Histogram Lens op wit doek bewerkt

Deze blog is geschreven door Marion Aaldring

Marion is 20 jaar en komt uit Eelde. Ze zegt: "Fotografie is altijd al mijn hobby geweest, maar ik heb besloten dat ik hier mijn toekomst van wil maken. Ik volg de opleiding fotografie in Drachten aan het ROC Friese Poort en het bevalt heel goed. Deze opleiding duurt 4 jaar en daarna zou ik zelf verder kunnen als fotograaf. Ik hou heel erg van natuur- en nachtfotografie. Ik ben vaak tot laat in de nacht buiten te vinden voor sterrenfoto's. Ik hoop dat je veel van deze blog hebt geleerd! Ik ben veel op Instagram te vinden, dus als je een kijkje wilt nemen, dan kan dat op @marion_aaldring."

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1 × 1 =

Subscribe To Our Newsletter

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team.

You have Successfully Subscribed!