Fotoreis Madagaskar
Fotografeer unieke dieren die nergens anders ter wereld voorkomen tijdens de Fotoreis Madagaskar!
Fotoreis Madagaskar
Fotografeer unieke dieren die nergens anders ter wereld voorkomen tijdens de Fotoreis Madagaskar!
Minimum aantal deelnemers: 6
Per datum 1 tot 2 fotografen: 6-8 deelnemers per fotograaf
Datum: 28 september t/m 16 oktober 2025 (19 dagen)
Fotografen: Caroline Langevoord en Hong Chi
Highlights Fotoreis Madagaskar:
Unieke dieren die elders niet voorkomen!
Fotografeer zeldzame lemurensoorten
Nachttours met natuurgidsen
Baobabs en andere bijzondere vegetatie
Intercontinentale en binnenlandse vlucht inclusief
Inclusief excursies en entrees nationale parken!
Ontbijt en diners inclusief
Minimum aantal deelnemers: 6
Per datum 1 tot 2 fotografen: 6-8 deelnemers per fotograaf
Datum: 28 september t/m 16 oktober 2025 (19 dagen)
Fotografen: Caroline Langevoord en Hong Chi
Highlights Fotoreis Madagaskar:
Unieke dieren die elders niet voorkomen!
Fotografeer zeldzame lemurensoorten
Nachttours met natuurgidsen
Baobabs en andere bijzondere vegetatie
Intercontinentale en binnenlandse vlucht inclusief
Inclusief excursies en entrees nationale parken!
Ontbijt en diners inclusief
Unieke natuur en cultuur
Bijzonder! Dat is onze Fotoreis Madagaskar in alle opzichten. Het land werd ruim 165 miljoen jaar geleden afgescheiden van het Afrikaanse continent. Hierdoor ontwikkelden zich in Madagaskar talloze dieren en planten die nergens anders ter wereld te vinden zijn. Neem bijvoorbeeld de lemuren waaronder de aye aye, dwergmuismaki, ringstaartmaki, kroonsifaka en de Indri. Je bezoekt tijdens de fotoreis verspreid over het land 3 nationale parken en 4 privé reservaten. Zoveel unieke dieren heb je nog nooit eerder gefotografeerd. En bovenop alles… bijna alles in deze fotografiereis is inclusief!
Fotoreis Madagaskar: must voor elke fotograaf
Madagaskar is een pareltje voor de fotograaf. Het is een van de 8 biodiversiteiten hotspots op de wereld. Het grootste deel van de dieren en planten die voorkomen op dit grote eiland zijn endemisch en dus nergens anders ter wereld te vinden en te fotograferen. Aan de westkust groeien de majestueuze baobabs in de bijna woestijnachtige omgeving. Aan de oostkust vaar je per boot door de jungle.
Dit wordt tijdens de Fotoreis Madagaskar allemaal gecombineerd met prachtige landschappen en uitzonderlijk, fotogenieke dorpen met hun even fotogenieke inwoners, waarvan velen graag voor je op de foto gaan. Daarnaast leg je tijdens deze fotoreis ook nog prachtige zonsondergangen en zonsopkomsten en watervallen vast en zit je soms op afgelegen locaties om de Melkweg te fotograferen.
Op diverse locaties ga je er ook in de avond op uit om het nachtleven vast te leggen. Zo ga je met deze Fotoreis Madagaskar bijvoorbeeld in de avond op zoek naar het bijzondere vingerdier en kleine kikkertjes! Naast natuur heeft Madagaskar ook een unieke cultuur. Met zijn ligging tussen Afrika en Azië heeft het land met beide continenten raakvlakken. Afrikaans dorpjes tussen de Aziatische rijstvelden.
Op fotoreis met topfotografen
De Fotoreis Madagaskar wordt begeleid door meerdere fotografen afhankelijk van de groepsgrootte. Deze fotografiereis biedt je alle mogelijkheden om jouw fotografie kennis en vaardigheden te vergroten. Naast het feit dat je alle tijd krijgt om te fotograferen staan onze fotografen ook klaar om je te helpen met tips en trucs. Enthousiast? Twijfel niet en boek de Fotoreis Madagaskar.
Dag 1 – Vlucht naar Antananarivo
Vandaag is de vlucht naar Antananarivo, de hoofdstad van Madagaskar voor je nieuwe foto avontuur. In de avond kom je samen met je medereizigers aan in de stad en word je naar je hotel gebracht.
Dag 2 – Naar Ifaty
Baobabs bij zonsondergang
Met een binnenlandse vlucht vlieg je naar de plaats Tulear in het zuidwesten van het land. Hier staat de chauffeur voor deze fotoreis met zijn bus op je te wachten om je vervolgens naar Ifaty toe te brengen. Ifaty is een klein fotogeniek vissersdorpje aan de Straat van Mozambique. De vissers varen hier uit met hun pirogues om te gaan vissen. De houten boten hebben soms kleurrijke driehoekige zeilen.
In de namiddag bezoek je het Spiny Forest, een bijzonder natuurgebied met veel stekelige bomen en de beroemde baobab bomen waar Madagaskar om bekend staat. Zowel de valse als de echte baobab-bomen komen hier voor. Bijzondere soorten, die je verder op de reis niet meer tegenkomt. Met een lokale gids loop je door het park. Zet hier de baobab met de zonsondergang op de foto.
Dag 3 – Ifaty
Foto’s maken van het vissersleven
Strandfotografie is waar het vandaag allemaal om draait. In de ochtend is er veel activiteit op het strand, als alle vissers hun boten klaar maken en de zee op gaan om te gaan vissen. Zodra de boten terugkomen maken de vrouwen, waarvan sommige in typische Malagasy kleding, de vissen schoon aan het strand, terwijl de kinderen zich vermaken op het strand en nieuwsgierig zijn wat je op de foto zet. En sommige willen zelf ook maar al te graag op de foto om te zien hoe stoer ze er op staan.
Deze dag is een snorkelexcursie optioneel. Je gaat met een pirogue het water op en gaat dan bij het rif voor de kust snorkelen. Hierbij ga je op zoek naar allerlei mooie vissoorten zoals bijvoorbeeld de papegaaivis, naaldvissen en koraalvissen.
Als afsluiter wordt vandaag de zonsondergang gefotografeerd aan of bij het strand. Terwijl de zon langzaam ondergaat in de zee en de lucht mooi rood kleurt, maak jij de perfecte foto in vakantiesfeer.
Dag 4 – Naar Isalo
De Fotoreis Madagaskar vervolgt…
Je laat de idyllische kust achter je en gaat het binnenland in. Je maakt een korte stop in Tulear waarna de route zich vervolgt door een van de meest droge en dorre delen van het land. In het eerste deel van de route zie je verspreid over het land nog de majestueuze baobabs boven het land uitsteken. Isalo is gelegen in het centrale deel van het zuiden van Madagaskar. Bij een prachtige rotspartij ga je de zonsondergang fotograferen. Wie nog even een baantje in het zwembad van het hotel wil trekken, kan dat doen en is er uiteraard ook tijd om de eerste fotobespreking te houden.
Dag 5 – Bezoek Isalo National Park
Ringstaartmaki en grillige rotsformaties
Het grootste deel van de dag bezoek je vandaag het Isalo National Park. Dit park staat vooral bekend om zijn mooie en grillige rotsformaties. Het park heeft een oppervlakte van maar liefst 815 km2 en is het op 1 na grootste nationale park van het land. Samen met een lokale gids loop je een mooie route door het park.
Je zet rustig en vanaf diverse uitzichtpunten de bijzondere rotsformaties op de foto. Vanaf deze uitzichtpunten is het begrijpelijk dat dit park ook wel de bijnaam het Colorado van Madagaskar heeft gekregen. Ondanks het vrij droge gebied groeien er in dit park ook allerlei soorten bijzondere bomen en planten. De lokale gids wijst ze je zeker aan, om ze op de foto te zetten.
Het tweede deel van de wandeling brengt je na de lunch naar een prachtige kloof bij de rivier. Ook hier komen diverse soorten dieren voor: de bekende ringstaartmaki kan je uitgebreid op de foto zetten en ook de elegante verreauxsifaka is hier te vinden. Naast deze lemuren zitten er in dit gebied ook allerlei soorten vogels, reptielen en amfibieën.
Dag 6 – Naar Ambalavao
Fotografeer kameleons met gemak
In de ochtend ga je weer op weg naar de volgende bestemming, Ambalavao. Uiteraard is het eerste stuk hier ook weer met 4×4’s of een krachtige bus. En de route naar Ambalavao is mooi. Je passeert typische Malagassische dorpjes en steden. Je rijdt een heel stuk langs een rivier en komt door het gebied waar de wijnen van Madagaskar vandaan komen.
Ambalavao is een mooi stadje met de typische kenmerkende woningen voor het land. De huizen zijn van rode klei met 2 verdiepingen en houten balkonnetjes die er vaker wel dan niet wat vervallen bij hangen.
Voordat je aankomt in Ambalavao breng je allereerst nog een bezoek aan Parc d’Anja. Een klein privé reservaat met een prachtig bos, omringd door grote rotspartijen. Dit park staat bekend om zijn niet mensenschuwe ringstaartmakis, die perfect en ook van dichtbij rustig te fotograferen zijn. Ook zijn er in dit bos grote aantallen kameleons met gemak te vinden die de lokale gids je dan ook heel graag laat zien. Dat worden weer prachtige foto’s!
Dag 7 – Naar Ranomafana
In de nacht op zoek naar dieren
Ambalavao staat ook bekend om zijn markt. Mocht op de dag van vertrek naar Ranomafana een markt zijn dan krijg je daar eerst nog de tijd om rustig rond te lopen en te fotograferen. Want wat is er nu nog fotogenieker dan een mooie, gezellige markt met hun kleurrijke kooplui en alle lokale producten?
Pierrot Men, de bekendste fotograaf van Madagaskar, wordt vandaag eveneens met een bezoek vereerd. Kijk naar zijn prachtige foto’s en doe ideeën op voor de rest van deze fotoreis Madagaskar.
Op weg richting Ranomafana maak je vervolgens nog een extra stop in een klein dorpje, dat bekend staat om zijn smederij. Hier worden voor het hele land, nog steeds op een traditionele wijze, spades gemaakt voor de landbouw. Het hele dorpje is puur authentiek en leent zich voor uitgebreide fotosessies.
In de loop van de middag arriveer je vervolgens in Ranomafana. Een dorpje dat is gelegen bij het gelijknamige nationale park. In de late avond ga je hier met een lokale gids op pad voor een wandeling waarbij je op zoek gaat naar de fauna die in de nacht actief is. Je hebt de kans op het fotograferen van diverse soorten kikkers, kameleons en met een beetje geluk de muislemuur, een van de kleinste soorten lemuren van het land.
Dag 8 – Ranomafana National Park
Lemuren zoeken met lokale gids
Het 416 km2 grote Ranomafana National Park is een van dé hotspots in Madagaskar op gebied van lemuren. Maar liefst 12 verschillende soorten zijn er te vinden in het park. Samen met een lokale gids trek je het park in op zoek naar deze dieren. De gouden bamboelemuur is een soort die alleen voorkomt in dit park en een van de redenen waarom dit park na de ontdekking van deze soort is opgezet. Anders soorten die je op de foto gaat zetten zijn de grijze bamboelemuur, Milne-Edwards sifaka en de roodkopmaki.
Naast de soorten lemuren herbergt het park 118 verschillende soorten vogels, waarvan er maar liefst 68 soorten op de lijst staan van bedreigde dieren. Het regenwoud heeft verder ook diverse reptielen, zoals uiteraard kameleons en diverse soorten gekko’s. Hoeveel verschillende dieren krijg jij op de foto?
Dag 9 – Naar Antsirabe
Fotografeer een fotogenieke stad
In de ochtend ga je verder richting Antsirabe. Dit is een langere reisdag, waarbij je gelukkig wel af en toe de mogelijkheid hebt om de benen te strekken en te fotograferen. Antsirabe is de 3e stad van het land met tegen de 200.000 inwoners. De stad ligt op een hoogte van 1500 meter en heeft daardoor het hele jaar door een vrij aangenaam klimaat.
De stad staat ook bekend om zijn grote aantallen pousse-pousses, hand getrokken riksja’s die in de stad dienen als goedkoop alternatief voor de taxi’s.
Dag 10 – Kleurrijke bevolking
Door de rijstvelden
Het kleurrijke Antsirabe met haar pousse-pousses en haar gekleurde huizen worden in de ochtend uitgebreid gefotografeerd. Na de lunch gaat de rit richting Antananarivo. Onderweg passeer je vele rijstvelden waarop lokale mensen aan het werk zijn, waardoor de omgeving soms zelfs meer Aziatisch dan Afrikaans aan doet. Je stopt uiteraard ook voor het maken van mooie foto’s.
Dag 11
Fotografeer lange kameleontong
De rit gaat vandaag door de hooglanden naar Andasibe. Onderweg wordt gestopt bij Peyrieras, een park waar je ondermeer de kameleon, die met zijn lange tong zijn prooi vangt, op de foto kunt zetten. Was het enkele dagen geleden in Parc d’Anja nog niet gelukt om de lange tong op de foto te zetten, dan heb je vandaag een nieuwe kans.
In de avond trek je er weer op uit voor het lokale nachtleven. We zijn benieuwd wie het lukt om de nachtactieve lemuur vast te leggen.
Dag 12 – Andasibe National Park
Bijzondere schreeuw van de Indri
Jouw hotel ligt aan de rand van Andasibe National Park. Je wordt in alle vroegte al gewekt door de harde maar bijzondere schreeuw van de Indri. Deze bijzondere maar ook bijzonder mooie lemuren soort is slechts een van de vele redenen, waarom je met deze fotografiereis naar dit park toe gaat. Je gaat dan ook al vroeg in de ochtend het park in op zoek naar deze en andere mooie diersoorten.
Naast lemuren heeft dit park ook weer een grote diversiteit aan kameleons, kikkers en vogels. En wat te denken van mooie slangen zoals de Madagaskar grond boa. Geen zorgen, in Madagaskar komen geen voor de mens giftige slangen voor. Ook leven in dit park gekko’s met zeer bijzondere camouflages. Al sta je er met je neus op, zonder de lokale gids die met ons mee gaat vind je hem nooit.
Dag 13 – Naar Kanaal van Pangalanes
Bijzonder: per boot naar je lodge
Een bijzondere bestemming aan de oostkust van Madagaskar. Hier ligt namelijk een maar liefst 650 km lange grotendeels door Chinezen met de hand uitgegraven kanaal. Dit kanaal was bedoeld voor de transport van goederen en materialen, omdat de zee vaak te ruw was om met boten te bevaren.
Om bij dit kanaal te komen wordt er gebruik gemaakt van 4×4 jeeps die je naar de boot brengen. Deze boot brengt je na een mooie boottocht bij het hotel. Het hotel is gelegen op een prachtige locatie aan het Palmarium reservaat. Het hotel heeft heerlijke hangmatten om in te relaxen, maar het kan voorkomen dat deze al bezet zijn door een van de diverse soorten lemuren die rondom de lodge voorkomen. Een van die maar liefst 10 lemurensoorten die je hier aantreft, is de prachtige bonte vari.
Dag 14 en 15 – Idyllisch Palmarium reservaat
Je verblijft maar liefst drie nachten op een zeer idyllische locatie. Deze dagen staan helemaal in het teken van de natuur. Met een lokale gids maak je in de ochtend van dag 14 een uitgebreide wandeling door het reservaat om de lokale flora en fauna te gaan fotograferen. Je vindt hier maar liefst 10 verschillende soorten lemuren. Daarnaast nog heel veel andere dieren. Echt aan walhalla voor de wildlifefotograaf.
Op zoek naar de aye aye
In de avond trek je met een lokale gids de jungle in op zoek naar een van de meest bijzonder ogende zoogdieren ter wereld. Om hier te komen, maak je gebruik van een boot. Het is een lemurensoort die ‘s avonds actief is en bekend is onder de naam aye aye of het vingerdier. Bijna alles is uniek aan zijn uiterlijk. Naast zijn enorme oren, verschrikte ogen en piekerig kapsel heeft het dier ook een heel lange dunne middelvinger met een hakige nagel, waarmee hij uit boomholtes insectenlarven probeert te vangen.
Bezoek een vissersdorp per boot
Op dag 15 kan je een boottocht maken naar een vissersdorp. Hier zie je het echte lokale leven van een bevolking die uitsluitend leeft van het vissen op de Indische Oceaan. Je maakt onder leiding van een gids een wandeling door het dorp, waarbij je je ogen uit zult kijken. De wandeling gaat verder onder andere langs het niet meer in gebruik zijnde spoor, langs een schooltje, de plaatselijke discotheek en over het strand van de Indische Oceaan. In tegenstelling tot de boten die je bij Ifaty gezien hebt, hebben de vissersboten op de woeste Indische Oceaan geen zijstukken voor hun balans. De gids legt je uit waarom dit is.
Relax en zoek nachtdieren
Je kunt er ook voor kiezen om zelf op pad te gaan op zoek naar wildlife of je kunt heerlijk relaxen bij je midden in de bush gelegen huisje, waarbij je vaak omringd wordt door lemuren. Ook heeft het hotel een strand om te relaxen en kan je heerlijk badderen in het heldere water.
In de avond ga je met een gids op zoek naar nachtdieren, waaronder muislemuren, kikkers en gekko’s.
Dag 16 – Naar Andasibe
Je begint de dag al vroeg met een vroege-ochtend-natuurexcursie per boot, waarbij je onder andere op zoek gaat naar vogels. Na het ontbijt stap je weer op de boot en vaar je terug over het kanaal van Pangalanes naar de 4×4. Omdat de route direct naar Antananarivo te lang is, is gekozen voor een extra overnachting bij de jungle van Andasibe.
Dag 17 – Naar Antananarivo
Lemuren gemakkelijk fotograferen
In de ochtend word je weer gewekt door de geluiden van de Indri. Na een rustig ontbijtje stap je in onze bus en ga je op weg richting Lemure Island. Deze plek fungeert als een soort opvang voor lemuren die allemaal vrij rondlopen op diverse eilanden waar ze niet af kunnen. Met de lokale gids loop je rustig op het eiland rond. De hier voorkomende lemuren zijn gewend aan mensen, waardoor je de dieren van zéér dichtbij voor de lens krijgt. Dus als het tijdens deze Fotoreis Madagaskar nog steeds niet gelukt is… Overigens kunnen we ons dit niet voorstellen met al die lemuren, die je vaak van zeer dichtbij kunt fotograferen.
Vervolgens ga je na de lunch richting Antananarivo. Hier kom je rond het einde van de middag aan en ga je nog een keer gezamenlijk met de groep dineren, waarbij ongetwijfeld al die mooie momenten van de reis ter sprake komen.
Na het diner ga je naar het vliegveld en begint de nachtterugvlucht naar Nederland.
Dag 18 – Aankomst Amsterdam
Vandaag arriveer je weer op Schiphol, neem je afscheid van de groep en ga je naar huis met duizenden schitterende foto’s en veel mooie herinneringen aan de fotoreis Madagaskar.
(routewijzigingen voorbehouden)
Kaart Fotoreis Madagaskar
Hotels Fotoreis Madagaskar
Bij fotografie-reizen.nl vinden we het belangrijk om tijdens onze mooie, maar soms ook intensieve reizen gebruik te maken van goede accommodaties om zowel de batterijen van de camera als de eigen batterij weer even op te laden. Ook met deze reis is dit uiteraard ons streven. Houd er echter rekening mee dat Madagaskar een erg arm land is en dat de standaarden hier ver van onze standaarden in West Europa vandaan staan. Desondanks denken we dat het gelukt is om mooie accommodaties op vaak bijzondere locaties te vinden. Toch willen we er op wijzen dat het voor kan komen dat in sommige accommodaties beperkt stroom aanwezig is omdat men werkt met generatoren. Het kan daardoor soms lang duren voor er warm water is om te douchen en op sommige locaties is de luchtvochtigheid erg hoog en kunnen kamers hierdoor klam en vochtig aanvoelen.
Hotel San Cristobal
Dit hotel is gelegen op slechts 4 kilometers vanaf de luchthaven zodat je na een lange reisdag lekker snel je kamer op kunt om je op te frissen. De moderne kamers zijn voorzien van eigen badkamer, airconditioning en internet.
Hotel Mira
Hier verblijf je direct aan de zee en het mooie strand met zijn palmbomen. Uitstekend geschikt om tussen de excursies en het maken van foto’s even heerlijk te zwemmen. De kamers van het hotel zijn voorzien van een eigen badkamer. Het hotel heeft een prima restaurant en bij de lobby is internet aanwezig.
Hotel Isalo Ranch
Hotel Isalo Ranch is gelegen nabij het Isalo National Park. Je slaapt hier in kleine bungalows met rieten daken in een mooi aangelegde tuin. De bungalows hebben allen hun eigen badkamers. Bij het zwembad staan ligbedjes van waaruit je kunt genieten van mooie uitzichten op het park en mooie zonsondergangen. Ook heeft het hotel een prima restaurant.
Betsileo Country Lodge
Een mooie lodge gelegen op enkele kilometers voor het stadje Ambalavao. Ook vanuit dit hotel heb je mooi uitzicht op de bergen. Mocht je even willen ontspannen dan kan dit bij het zwembad. Internet is aanwezig in de publieke ruimtes. De kamers zijn ruim van opzet en hebben eigen badkamer en douche.
Chez Gaspard
Je verblijft hier in knusse maar relatief basic bungalows op een wederom prachtige locatie aan de rand van het park. De bungalows zijn gelegen in een mooie natuurlijke tuin. Alle bungalows hebben eigen douche en toilet. Internet is aanwezig in de publieke ruimtes.
Résidence Madalief
Een hotel dat wordt gerund door de Nederlandse Stichting Madalief. Het hotel heeft luxe kamers met eigen douche en toilet. De kamers zijn gelegen in een mooie tuin en Résidence Madalief heeft een uitstekend restaurant. Dit verblijf ligt in hoger gelegen gebied en in de avond kan het flink afkoelen.
Hotel Flower Palace
Hotel Flower Palace zit middenin het fotogenieke Antasaribe. Foto-onderwerpen voor het oprapen.
Feon ‘ny Ala
Wederom een hotel met een mooie ligging direct aan de rand van het Andasibe National Park. In de ochtend hoor je dan ook vaak de Indri lemuren met hun luide roep. Het hotel is ruim van opzet en heeft houten bungalows met eigen douche en toilet. Elke bungalow heeft een eigen veranda met zitjes. Internet is aanwezig in de publieke ruimtes. We zitten hier in hoger gelegen gebied en in de avond kan het flink afkoelen.
Palmarium
Gelegen in een privé reservaat waar vele lemuren te zien zijn in de tuin, voor je bungalow en als je niet oppast… in je bungalow. Om er te komen maak je eerst een boottocht door het kanaal van Pangalanes. De kamers zijn vrij ruim en hebben eigen douche en toilet. Sommige bungalows zijn voorzien van een hangmat en zithoekje voor het verblijf.
Kleding:
- Het klimaat in Madagaskar is over het algemeen warm en vochtig. In de hooglanden bij met name Antsirabe en Andasibe kan het in de avond flink afkoelen. Hierdoor is het verstandig om ook een warme fleecejack of trui mee te nemen voor in de avonduren. In het oosten van Madagaskar bezoek je de regenwouden waar het ook vaak veel en hard kan regenen. Goede regenkleding is daarom te adviseren. Zorg voor goed schoeisel met stevige grip. Je maakt op diverse plaatsen wandelingen door nationale parken.
- Onderweg zijn tijdens de Fotoreis Madagaskar op enkele locaties mogelijkheden om kleding te laten wassen. Dit is in hotels overigens niet altijd heel goedkoop.
- Hieronder een overzicht wat we adviseren om mee te nemen tijdens de Fotoreis Madagaskar naast de normale kleding en toiletartikelen:
– Regenkleding
– Goede wandelschoenen
– Zwemkleding
– Badhanddoek
– Zaklantaarn
– Medicatie
– Zonnebril, hoofdbescherming
– Zonnebrand
– Insectenspray
– Wereldstekker (voor stekker type F)
Transport:
- Tijdens de fotografie rondreis maken we het merendeel van de route gebruik van een zogeheten Coaster Bus. Dit is een kleine bus. Onze bagage zal bij een kleine groep worden geplaatst op de achterbanken zodat dit eenvoudiger is met het inladen. Bij een grotere groep gaat de bagage op het dak van de bus.
- Op weg van Andasibe richting het Kanaal van Pangalanes stap je over op 4×4 terreinwagens vanwege de slechte weg.
- Om jouw hotel te bereiken bij Palmarium neem je na Andasibe na de 4×4 terreinwagens de boot heen en terug over het kanaal van Pangalanes.
Geldzaken:
- In Madagaskar heeft men een eigen munteenheid genaamd de Ariary.
- Omdat er tijdens deze reis van Fotografie-reizen.nl maar liefst alle (foto)excursies, de nationale parken, alle ontbijten en bijna alle diners inclusief zijn heb je ter plaatse niet erg veel extra kosten meer. Ter plaatse betaal je dus nog de lunches, drankjes en eventueel souvenirs en eventueel extra, optionele excursies.
- Qua maaltijden en supermarkten moet je rekening houden met lagere prijzen dan in Nederland, met uitzondering van enkele op wat meer afgelegen locaties.
- Madagaskar is ter plaatse niet een heel duur land. Omdat de genoemde excursies, op een enkele optionele excursie na in de reissom al zijn inbegrepen kom je niet meer voor onaangename financiële verrassingen te staan.
- Betalen met Euro’s is niet mogelijk. Wisselen van Euro’s kan eventueel op de luchthaven. Neem dan ongeveer 250 Euro aan contanten mee om te wisselen op de luchthaven. Je kunt ook pinnen op de luchthaven. Gedurende de Fotoreis Madagaskar is het, ook vanwege de locaties waar je verblijft, op slechts enkele plaatsen mogelijk om nog bij te pinnen. Pinnen in Madagaskar kan bij de BNI banken en dan vaak alleen met Visa of Mastercard. Op onze route zijn pinautomaten in Ambalavao, Antsirabe en Antananarivo.
- Bij de luxere verblijven accepteren ze ook creditcards voor betalingen. Maar dit is wel afhankelijk van verbinding met het telefoonnetwerk om de transactie te kunnen doen. Ga hier dan ook nooit van uit.
- Voor wisselkoersen kijk je op de website van oanda.com
Veiligheid:
- Madagaskar is een land waar helaas nog steeds veel armoede aanwezig is. Hierdoor is het van groot belang om altijd goed op je spullen te letten en geen waardevolle spullen te laten rondslingeren. Een moneybelt die op het lichaam gedragen kan worden is een goede manier om je geld, bankzaken en paspoort op te bergen. Er zijn in grotere steden vaak ook tasjesdieven e.d. aanwezig. Het centrum van de hoofdstad Antananarivo heeft een hoog gehalte criminaliteit en vermijden we bewust in onze fotografie reis. Controleer ook voor vertrek of o.a. je apparatuur goed verzekerd is.
Reisdocumenten:
- Om Madagaskar te bezoeken heb je een paspoort nodig dat bij vertrek nog minimaal 6 maanden geldig is en een visum. Je bent te allen tijde zelf verantwoordelijk voor het in het bezit hebben van de juiste reisdocumenten. Dus controleer tijdig voorafgaande aan de reis of je deze daadwerkelijk bezit. Zorg ook altijd tijdig voor de aanvraag van het visum. Een visum voor een verblijf van maximaal 30 dagen voldoet voor de reis.
- Reis je met kinderen zorg er dan voor dat ook de kinderen een juist paspoort hebben. Als een van de ouders achterblijft dient er een verklaring toestemming vakantie én een kopie van het paspoort van de niet meereizende ouder overhandigd te kunnen worden. Dit geldt ook als de achternaam van de ouder die meereist anders is dan van het meereizende kind. Voor informatie hierover kan je je wenden tot de website van de Rijksoverheid. Voor Belgen geldt hiervoor de website van Buitenlandse Zaken
Stroom:
- In Madagaskar gebruikt men stekkers van het Type C, D, E, J en K. Onze stekkers in Nederland en België zijn van het type C en F. De types C passen ook in de stopcontacten van type E, J en K. Met andere woorden met de Nederlandse stekkers van de batterij opladers van je camera kan je nagenoeg overal opladen. Mocht je een laptop bij je hebben dan zit daar zeer waarschijnlijk een stekker van het type F op. Hiervoor kan je soms een adapter nodig hebben.
- De netspanning in Madagaskar varieert en is soms 120 Volt en soms 220 Volt op een frequentie van 50 Hertz. In principe zijn alle camera apparatuur en laptops tegenwoordig geschikt voor deze stopcontacten en spanning. Ben je er niet zeker van controleer dan van te voren even of je apparatuur geschikt is voor dit spanningsnetwerk. Meer informatie vind je op de website:https://www.wereldstopcontacten.nl/madagaskar/
Tijdverschil:
- Tijdens onze zomertijd is het 1 uur later in Madagaskar. Tijdens onze wintertijd is het 2 uur later.
Communicatie:
- Bellen naar Nederland of België is duur. In verschillende hotels is internet aanwezig veelal in de publieke ruimtes. Hier kan je dan veelal bellen via Skype of Whatsapp. Houd er wel rekening mee dat internet niet overal even snel is.
- Versturen van kaartjes duurt ongeveer 2 weken.
Klik op de foto om een fotogalerij te openen.
Fotoreis Madagaskar impressie
Klik snel op de tabbladen hieronder voor meer informatie over deze geweldige fotoreis naar Madagaskar!
Unieke natuur en cultuur
Bijzonder! Dat is onze Fotoreis Madagaskar in alle opzichten. Het land werd ruim 165 miljoen jaar geleden afgescheiden van het Afrikaanse continent. Hierdoor ontwikkelden zich in Madagaskar talloze dieren en planten die nergens anders ter wereld te vinden zijn. Neem bijvoorbeeld de lemuren waaronder de aye aye, dwergmuismaki, ringstaartmaki, kroonsifaka en de Indri. Je bezoekt tijdens de fotoreis verspreid over het land 3 nationale parken en 4 privé reservaten. Zoveel unieke dieren heb je nog nooit eerder gefotografeerd. En bovenop alles… bijna alles in deze fotografiereis is inclusief!
Fotoreis Madagaskar: must voor elke fotograaf
Madagaskar is een pareltje voor de fotograaf. Het is een van de 8 biodiversiteiten hotspots op de wereld. Het grootste deel van de dieren en planten die voorkomen op dit grote eiland zijn endemisch en dus nergens anders ter wereld te vinden en te fotograferen. Aan de westkust groeien de majestueuze baobabs in de bijna woestijnachtige omgeving. Aan de oostkust vaar je per boot door de jungle.
Dit wordt tijdens de Fotoreis Madagaskar allemaal gecombineerd met prachtige landschappen en uitzonderlijk, fotogenieke dorpen met hun even fotogenieke inwoners, waarvan velen graag voor je op de foto gaan. Daarnaast leg je tijdens deze fotoreis ook nog prachtige zonsondergangen en zonsopkomsten en watervallen vast en zit je soms op afgelegen locaties om de Melkweg te fotograferen.
Op diverse locaties ga je er ook in de avond op uit om het nachtleven vast te leggen. Zo ga je met deze Fotoreis Madagaskar bijvoorbeeld in de avond op zoek naar het bijzondere vingerdier en kleine kikkertjes! Naast natuur heeft Madagaskar ook een unieke cultuur. Met zijn ligging tussen Afrika en Azië heeft het land met beide continenten raakvlakken. Afrikaans dorpjes tussen de Aziatische rijstvelden.
Op fotoreis met topfotografen
De Fotoreis Madagaskar wordt begeleid door meerdere fotografen afhankelijk van de groepsgrootte. Deze fotografiereis biedt je alle mogelijkheden om jouw fotografie kennis en vaardigheden te vergroten. Naast het feit dat je alle tijd krijgt om te fotograferen staan onze fotografen ook klaar om je te helpen met tips en trucs. Enthousiast? Twijfel niet en boek de Fotoreis Madagaskar.
Dag 1 – Vlucht naar Antananarivo
Vandaag is de vlucht naar Antananarivo, de hoofdstad van Madagaskar voor je nieuwe foto avontuur. In de avond kom je samen met je medereizigers aan in de stad en word je naar je hotel gebracht.
Dag 2 – Naar Ifaty
Baobabs bij zonsondergang
Met een binnenlandse vlucht vlieg je naar de plaats Tulear in het zuidwesten van het land. Hier staat de chauffeur voor deze fotoreis met zijn bus op je te wachten om je vervolgens naar Ifaty toe te brengen. Ifaty is een klein fotogeniek vissersdorpje aan de Straat van Mozambique. De vissers varen hier uit met hun pirogues om te gaan vissen. De houten boten hebben soms kleurrijke driehoekige zeilen.
In de namiddag bezoek je het Spiny Forest, een bijzonder natuurgebied met veel stekelige bomen en de beroemde baobab bomen waar Madagaskar om bekend staat. Zowel de valse als de echte baobab-bomen komen hier voor. Bijzondere soorten, die je verder op de reis niet meer tegenkomt. Met een lokale gids loop je door het park. Zet hier de baobab met de zonsondergang op de foto.
Dag 3 – Ifaty
Foto’s maken van het vissersleven
Strandfotografie is waar het vandaag allemaal om draait. In de ochtend is er veel activiteit op het strand, als alle vissers hun boten klaar maken en de zee op gaan om te gaan vissen. Zodra de boten terugkomen maken de vrouwen, waarvan sommige in typische Malagasy kleding, de vissen schoon aan het strand, terwijl de kinderen zich vermaken op het strand en nieuwsgierig zijn wat je op de foto zet. En sommige willen zelf ook maar al te graag op de foto om te zien hoe stoer ze er op staan.
Deze dag is een snorkelexcursie optioneel. Je gaat met een pirogue het water op en gaat dan bij het rif voor de kust snorkelen. Hierbij ga je op zoek naar allerlei mooie vissoorten zoals bijvoorbeeld de papegaaivis, naaldvissen en koraalvissen.
Als afsluiter wordt vandaag de zonsondergang gefotografeerd aan of bij het strand. Terwijl de zon langzaam ondergaat in de zee en de lucht mooi rood kleurt, maak jij de perfecte foto in vakantiesfeer.
Dag 4 – Naar Isalo
De Fotoreis Madagaskar vervolgt…
Je laat de idyllische kust achter je en gaat het binnenland in. Je maakt een korte stop in Tulear waarna de route zich vervolgt door een van de meest droge en dorre delen van het land. In het eerste deel van de route zie je verspreid over het land nog de majestueuze baobabs boven het land uitsteken. Isalo is gelegen in het centrale deel van het zuiden van Madagaskar. Bij een prachtige rotspartij ga je de zonsondergang fotograferen. Wie nog even een baantje in het zwembad van het hotel wil trekken, kan dat doen en is er uiteraard ook tijd om de eerste fotobespreking te houden.
Dag 5 – Bezoek Isalo National Park
Ringstaartmaki en grillige rotsformaties
Het grootste deel van de dag bezoek je vandaag het Isalo National Park. Dit park staat vooral bekend om zijn mooie en grillige rotsformaties. Het park heeft een oppervlakte van maar liefst 815 km2 en is het op 1 na grootste nationale park van het land. Samen met een lokale gids loop je een mooie route door het park.
Je zet rustig en vanaf diverse uitzichtpunten de bijzondere rotsformaties op de foto. Vanaf deze uitzichtpunten is het begrijpelijk dat dit park ook wel de bijnaam het Colorado van Madagaskar heeft gekregen. Ondanks het vrij droge gebied groeien er in dit park ook allerlei soorten bijzondere bomen en planten. De lokale gids wijst ze je zeker aan, om ze op de foto te zetten.
Het tweede deel van de wandeling brengt je na de lunch naar een prachtige kloof bij de rivier. Ook hier komen diverse soorten dieren voor: de bekende ringstaartmaki kan je uitgebreid op de foto zetten en ook de elegante verreauxsifaka is hier te vinden. Naast deze lemuren zitten er in dit gebied ook allerlei soorten vogels, reptielen en amfibieën.
Dag 6 – Naar Ambalavao
Fotografeer kameleons met gemak
In de ochtend ga je weer op weg naar de volgende bestemming, Ambalavao. Uiteraard is het eerste stuk hier ook weer met 4×4’s of een krachtige bus. En de route naar Ambalavao is mooi. Je passeert typische Malagassische dorpjes en steden. Je rijdt een heel stuk langs een rivier en komt door het gebied waar de wijnen van Madagaskar vandaan komen.
Ambalavao is een mooi stadje met de typische kenmerkende woningen voor het land. De huizen zijn van rode klei met 2 verdiepingen en houten balkonnetjes die er vaker wel dan niet wat vervallen bij hangen.
Voordat je aankomt in Ambalavao breng je allereerst nog een bezoek aan Parc d’Anja. Een klein privé reservaat met een prachtig bos, omringd door grote rotspartijen. Dit park staat bekend om zijn niet mensenschuwe ringstaartmakis, die perfect en ook van dichtbij rustig te fotograferen zijn. Ook zijn er in dit bos grote aantallen kameleons met gemak te vinden die de lokale gids je dan ook heel graag laat zien. Dat worden weer prachtige foto’s!
Dag 7 – Naar Ranomafana
In de nacht op zoek naar dieren
Ambalavao staat ook bekend om zijn markt. Mocht op de dag van vertrek naar Ranomafana een markt zijn dan krijg je daar eerst nog de tijd om rustig rond te lopen en te fotograferen. Want wat is er nu nog fotogenieker dan een mooie, gezellige markt met hun kleurrijke kooplui en alle lokale producten?
Pierrot Men, de bekendste fotograaf van Madagaskar, wordt vandaag eveneens met een bezoek vereerd. Kijk naar zijn prachtige foto’s en doe ideeën op voor de rest van deze fotoreis Madagaskar.
Op weg richting Ranomafana maak je vervolgens nog een extra stop in een klein dorpje, dat bekend staat om zijn smederij. Hier worden voor het hele land, nog steeds op een traditionele wijze, spades gemaakt voor de landbouw. Het hele dorpje is puur authentiek en leent zich voor uitgebreide fotosessies.
In de loop van de middag arriveer je vervolgens in Ranomafana. Een dorpje dat is gelegen bij het gelijknamige nationale park. In de late avond ga je hier met een lokale gids op pad voor een wandeling waarbij je op zoek gaat naar de fauna die in de nacht actief is. Je hebt de kans op het fotograferen van diverse soorten kikkers, kameleons en met een beetje geluk de muislemuur, een van de kleinste soorten lemuren van het land.
Dag 8 – Ranomafana National Park
Lemuren zoeken met lokale gids
Het 416 km2 grote Ranomafana National Park is een van dé hotspots in Madagaskar op gebied van lemuren. Maar liefst 12 verschillende soorten zijn er te vinden in het park. Samen met een lokale gids trek je het park in op zoek naar deze dieren. De gouden bamboelemuur is een soort die alleen voorkomt in dit park en een van de redenen waarom dit park na de ontdekking van deze soort is opgezet. Anders soorten die je op de foto gaat zetten zijn de grijze bamboelemuur, Milne-Edwards sifaka en de roodkopmaki.
Naast de soorten lemuren herbergt het park 118 verschillende soorten vogels, waarvan er maar liefst 68 soorten op de lijst staan van bedreigde dieren. Het regenwoud heeft verder ook diverse reptielen, zoals uiteraard kameleons en diverse soorten gekko’s. Hoeveel verschillende dieren krijg jij op de foto?
Dag 9 – Naar Antsirabe
Fotografeer een fotogenieke stad
In de ochtend ga je verder richting Antsirabe. Dit is een langere reisdag, waarbij je gelukkig wel af en toe de mogelijkheid hebt om de benen te strekken en te fotograferen. Antsirabe is de 3e stad van het land met tegen de 200.000 inwoners. De stad ligt op een hoogte van 1500 meter en heeft daardoor het hele jaar door een vrij aangenaam klimaat.
De stad staat ook bekend om zijn grote aantallen pousse-pousses, hand getrokken riksja’s die in de stad dienen als goedkoop alternatief voor de taxi’s.
Dag 10 – Kleurrijke bevolking
Door de rijstvelden
Het kleurrijke Antsirabe met haar pousse-pousses en haar gekleurde huizen worden in de ochtend uitgebreid gefotografeerd. Na de lunch gaat de rit richting Antananarivo. Onderweg passeer je vele rijstvelden waarop lokale mensen aan het werk zijn, waardoor de omgeving soms zelfs meer Aziatisch dan Afrikaans aan doet. Je stopt uiteraard ook voor het maken van mooie foto’s.
Dag 11
Fotografeer lange kameleontong
De rit gaat vandaag door de hooglanden naar Andasibe. Onderweg wordt gestopt bij Peyrieras, een park waar je ondermeer de kameleon, die met zijn lange tong zijn prooi vangt, op de foto kunt zetten. Was het enkele dagen geleden in Parc d’Anja nog niet gelukt om de lange tong op de foto te zetten, dan heb je vandaag een nieuwe kans.
In de avond trek je er weer op uit voor het lokale nachtleven. We zijn benieuwd wie het lukt om de nachtactieve lemuur vast te leggen.
Dag 12 – Andasibe National Park
Bijzondere schreeuw van de Indri
Jouw hotel ligt aan de rand van Andasibe National Park. Je wordt in alle vroegte al gewekt door de harde maar bijzondere schreeuw van de Indri. Deze bijzondere maar ook bijzonder mooie lemuren soort is slechts een van de vele redenen, waarom je met deze fotografiereis naar dit park toe gaat. Je gaat dan ook al vroeg in de ochtend het park in op zoek naar deze en andere mooie diersoorten.
Naast lemuren heeft dit park ook weer een grote diversiteit aan kameleons, kikkers en vogels. En wat te denken van mooie slangen zoals de Madagaskar grond boa. Geen zorgen, in Madagaskar komen geen voor de mens giftige slangen voor. Ook leven in dit park gekko’s met zeer bijzondere camouflages. Al sta je er met je neus op, zonder de lokale gids die met ons mee gaat vind je hem nooit.
Dag 13 – Naar Kanaal van Pangalanes
Bijzonder: per boot naar je lodge
Een bijzondere bestemming aan de oostkust van Madagaskar. Hier ligt namelijk een maar liefst 650 km lange grotendeels door Chinezen met de hand uitgegraven kanaal. Dit kanaal was bedoeld voor de transport van goederen en materialen, omdat de zee vaak te ruw was om met boten te bevaren.
Om bij dit kanaal te komen wordt er gebruik gemaakt van 4×4 jeeps die je naar de boot brengen. Deze boot brengt je na een mooie boottocht bij het hotel. Het hotel is gelegen op een prachtige locatie aan het Palmarium reservaat. Het hotel heeft heerlijke hangmatten om in te relaxen, maar het kan voorkomen dat deze al bezet zijn door een van de diverse soorten lemuren die rondom de lodge voorkomen. Een van die maar liefst 10 lemurensoorten die je hier aantreft, is de prachtige bonte vari.
Dag 14 en 15 – Idyllisch Palmarium reservaat
Je verblijft maar liefst drie nachten op een zeer idyllische locatie. Deze dagen staan helemaal in het teken van de natuur. Met een lokale gids maak je in de ochtend van dag 14 een uitgebreide wandeling door het reservaat om de lokale flora en fauna te gaan fotograferen. Je vindt hier maar liefst 10 verschillende soorten lemuren. Daarnaast nog heel veel andere dieren. Echt aan walhalla voor de wildlifefotograaf.
Op zoek naar de aye aye
In de avond trek je met een lokale gids de jungle in op zoek naar een van de meest bijzonder ogende zoogdieren ter wereld. Om hier te komen, maak je gebruik van een boot. Het is een lemurensoort die ‘s avonds actief is en bekend is onder de naam aye aye of het vingerdier. Bijna alles is uniek aan zijn uiterlijk. Naast zijn enorme oren, verschrikte ogen en piekerig kapsel heeft het dier ook een heel lange dunne middelvinger met een hakige nagel, waarmee hij uit boomholtes insectenlarven probeert te vangen.
Bezoek een vissersdorp per boot
Op dag 15 kan je een boottocht maken naar een vissersdorp. Hier zie je het echte lokale leven van een bevolking die uitsluitend leeft van het vissen op de Indische Oceaan. Je maakt onder leiding van een gids een wandeling door het dorp, waarbij je je ogen uit zult kijken. De wandeling gaat verder onder andere langs het niet meer in gebruik zijnde spoor, langs een schooltje, de plaatselijke discotheek en over het strand van de Indische Oceaan. In tegenstelling tot de boten die je bij Ifaty gezien hebt, hebben de vissersboten op de woeste Indische Oceaan geen zijstukken voor hun balans. De gids legt je uit waarom dit is.
Relax en zoek nachtdieren
Je kunt er ook voor kiezen om zelf op pad te gaan op zoek naar wildlife of je kunt heerlijk relaxen bij je midden in de bush gelegen huisje, waarbij je vaak omringd wordt door lemuren. Ook heeft het hotel een strand om te relaxen en kan je heerlijk badderen in het heldere water.
In de avond ga je met een gids op zoek naar nachtdieren, waaronder muislemuren, kikkers en gekko’s.
Dag 16 – Naar Andasibe
Je begint de dag al vroeg met een vroege-ochtend-natuurexcursie per boot, waarbij je onder andere op zoek gaat naar vogels. Na het ontbijt stap je weer op de boot en vaar je terug over het kanaal van Pangalanes naar de 4×4. Omdat de route direct naar Antananarivo te lang is, is gekozen voor een extra overnachting bij de jungle van Andasibe.
Dag 17 – Naar Antananarivo
Lemuren gemakkelijk fotograferen
In de ochtend word je weer gewekt door de geluiden van de Indri. Na een rustig ontbijtje stap je in onze bus en ga je op weg richting Lemure Island. Deze plek fungeert als een soort opvang voor lemuren die allemaal vrij rondlopen op diverse eilanden waar ze niet af kunnen. Met de lokale gids loop je rustig op het eiland rond. De hier voorkomende lemuren zijn gewend aan mensen, waardoor je de dieren van zéér dichtbij voor de lens krijgt. Dus als het tijdens deze Fotoreis Madagaskar nog steeds niet gelukt is… Overigens kunnen we ons dit niet voorstellen met al die lemuren, die je vaak van zeer dichtbij kunt fotograferen.
Vervolgens ga je na de lunch richting Antananarivo. Hier kom je rond het einde van de middag aan en ga je nog een keer gezamenlijk met de groep dineren, waarbij ongetwijfeld al die mooie momenten van de reis ter sprake komen.
Na het diner ga je naar het vliegveld en begint de nachtterugvlucht naar Nederland.
Dag 18 – Aankomst Amsterdam
Vandaag arriveer je weer op Schiphol, neem je afscheid van de groep en ga je naar huis met duizenden schitterende foto’s en veel mooie herinneringen aan de fotoreis Madagaskar.
(routewijzigingen voorbehouden)
Kaart Fotoreis Madagaskar
Hotels Fotoreis Madagaskar
Bij fotografie-reizen.nl vinden we het belangrijk om tijdens onze mooie, maar soms ook intensieve reizen gebruik te maken van goede accommodaties om zowel de batterijen van de camera als de eigen batterij weer even op te laden. Ook met deze reis is dit uiteraard ons streven. Houd er echter rekening mee dat Madagaskar een erg arm land is en dat de standaarden hier ver van onze standaarden in West Europa vandaan staan. Desondanks denken we dat het gelukt is om mooie accommodaties op vaak bijzondere locaties te vinden. Toch willen we er op wijzen dat het voor kan komen dat in sommige accommodaties beperkt stroom aanwezig is omdat men werkt met generatoren. Het kan daardoor soms lang duren voor er warm water is om te douchen en op sommige locaties is de luchtvochtigheid erg hoog en kunnen kamers hierdoor klam en vochtig aanvoelen.
Hotel San Cristobal
Dit hotel is gelegen op slechts 4 kilometers vanaf de luchthaven zodat je na een lange reisdag lekker snel je kamer op kunt om je op te frissen. De moderne kamers zijn voorzien van eigen badkamer, airconditioning en internet.
Hotel Mira
Hier verblijf je direct aan de zee en het mooie strand met zijn palmbomen. Uitstekend geschikt om tussen de excursies en het maken van foto’s even heerlijk te zwemmen. De kamers van het hotel zijn voorzien van een eigen badkamer. Het hotel heeft een prima restaurant en bij de lobby is internet aanwezig.
Hotel Isalo Ranch
Hotel Isalo Ranch is gelegen nabij het Isalo National Park. Je slaapt hier in kleine bungalows met rieten daken in een mooi aangelegde tuin. De bungalows hebben allen hun eigen badkamers. Bij het zwembad staan ligbedjes van waaruit je kunt genieten van mooie uitzichten op het park en mooie zonsondergangen. Ook heeft het hotel een prima restaurant.
Betsileo Country Lodge
Een mooie lodge gelegen op enkele kilometers voor het stadje Ambalavao. Ook vanuit dit hotel heb je mooi uitzicht op de bergen. Mocht je even willen ontspannen dan kan dit bij het zwembad. Internet is aanwezig in de publieke ruimtes. De kamers zijn ruim van opzet en hebben eigen badkamer en douche.
Chez Gaspard
Je verblijft hier in knusse maar relatief basic bungalows op een wederom prachtige locatie aan de rand van het park. De bungalows zijn gelegen in een mooie natuurlijke tuin. Alle bungalows hebben eigen douche en toilet. Internet is aanwezig in de publieke ruimtes.
Résidence Madalief
Een hotel dat wordt gerund door de Nederlandse Stichting Madalief. Het hotel heeft luxe kamers met eigen douche en toilet. De kamers zijn gelegen in een mooie tuin en Résidence Madalief heeft een uitstekend restaurant. Dit verblijf ligt in hoger gelegen gebied en in de avond kan het flink afkoelen.
Hotel Flower Palace
Hotel Flower Palace zit middenin het fotogenieke Antasaribe. Foto-onderwerpen voor het oprapen.
Feon ‘ny Ala
Wederom een hotel met een mooie ligging direct aan de rand van het Andasibe National Park. In de ochtend hoor je dan ook vaak de Indri lemuren met hun luide roep. Het hotel is ruim van opzet en heeft houten bungalows met eigen douche en toilet. Elke bungalow heeft een eigen veranda met zitjes. Internet is aanwezig in de publieke ruimtes. We zitten hier in hoger gelegen gebied en in de avond kan het flink afkoelen.
Palmarium
Gelegen in een privé reservaat waar vele lemuren te zien zijn in de tuin, voor je bungalow en als je niet oppast… in je bungalow. Om er te komen maak je eerst een boottocht door het kanaal van Pangalanes. De kamers zijn vrij ruim en hebben eigen douche en toilet. Sommige bungalows zijn voorzien van een hangmat en zithoekje voor het verblijf.
Foto-apparatuur:
- Het maakt voor de Fotoreis Madagaskar niet uit wat voor een camera je hebt, omdat ieder op zijn eigen niveau begeleid wordt. Wel is een camera die zowel groothoek kan als behoorlijk in kan zoomen aanbevolen.
- Voor spiegelreflexcamera’s en systeemcamera’s is het raadzaam naast een standaard/groothoeklens ook een telelens mee te nemen. Dit om dieren op enige afstand ook mooi close-up in beeld te krijgen. Ook kan je voor kleine dieren en insecten een macrolens meenemen.
- Zorg voor voldoende geheugenkaartjes, deze zijn niet altijd overal te verkrijgen.
- Ook een extra accu is raadzaam zodat je niet onverwachts zonder zit en geen foto’s meer kunt maken.
- In verband met de mogelijkheid op regen tijdens de Fotoreis Madagaskar is het eveneens aan te raden om een goede beschermingshoes voor de camera en lens mee te nemen.
Fysieke zwaarte van de reis: Gemiddeld
- De Fotoreis Madagaskar classificeren wij als ‘gemiddeld’. Met name het eerste deel van de reis, waarbij je soms met hoogteverschillen te maken hebt en warme, droge weersomstandigheden. In het tweede deel van de reis zit je in het vochtige, warme regenwoud.
- De wegen zijn slecht, waardoor er gemiddeld slechts 25 km/uur gereden kan worden. Daardoor zijn de dagen dat je van het ene accommodatie naar de andere accommodatie rijdt soms lang. De langste reisdag is 10 uur.
- Het is vaak vroeg opstaan, omdat dieren dan uiteraard het meest actief zijn en het licht het mooist. Dat betekent vroeg uit bed elke dag, maar ook vroeg gaan slapen om voldoende nachtrust te krijgen.
- Er is weinig tijdsverschil met Nederland dus van een jetlag is gelukkig nauwelijks sprake.
- In de nationale parken wordt gewandeld. Het terrein is veelal niet vlak en je moet regelmatig stijgen en dalen. In sommige parken zijn redelijk wat trappen. Ook is de temperatuur in bepaalde delen van het land behoorlijk hoog, waardoor de wandelingen extra zwaar worden. Een redelijke conditie is dus vereist.
- Je overnacht over het algemeen in comfortabele middenklasse hotels waarvan meerdere voorzien zijn van een zwembad. Enkele van de hotels zijn, hoewel zeer sfeervol, wat meer basic.
Aanbetaling:
- Aanbetaling voor de Fotoreis Madagaskar binnen twee weken na boeking: 45 procent van de totale reissom. Zodra de aanbetaling is voldaan, is de boeking definitief.
Reis- en/of annuleringsverzekering:
- Bij al onze buitenlandse reizen is het hebben van een reisverzekering verplicht. Een annuleringsverzekering is niet verplicht, maar wel aan te raden. Fotografie-reizen.nl werkt samen met Europeesche Verzekering en kan desgewenst een reis- en/of annuleringsverzekering voor jou afsluiten. Op het inschrijfformulier kan je aangeven of je informatie wilt over een reisverzekering via ons. Ook kan je die via onze website zelf afsluiten. Klik hier voor informatie over reis- en annuleringsverzekeringen.
Bagage:
- De bus heeft een beperkte bagageruimte. Daarom vragen wij een flexibele reistas of een rugtas mee te nemen.
Vaccinaties:
- Vraag bij je huisarts of de GGD na, of kijk op de website van thuisvaccinatie.nl, om te zien welke vaccinaties nodig zijn voor Madagaskar.
- Het wordt aangeraden om je regelmatig in te smeren met een muggenmiddel met een hoog percentage DEET.
Vliegtuigklasse:
- Luchtvaartmaatschappijen hebben een bepaald aantal stoelen beschikbaar per klasse. Het kan voorkomen dat op het moment dat je de Fotoreis Madagaskar bij ons boekt, de klasse waarin wij onze tickets inkopen bij de luchtvaartmaatschappij niet meer beschikbaar zijn. Fotografie-reizen.nl dient uw vliegticket voor deze fotografie reis dan in een andere (duurdere) klasse te boeken. Hiervoor geldt een toeslag op de reissom.
Wilde dieren:
- Kijk uit met de wilde dieren, want al lijken ze soms nog zo lief, ze kunnen erg gevaarlijk zijn. Blijf dus te allen tijde op gepaste afstand. Luister voor jouw eigen veiligheid goed naar de reisbegeleiding en lokale gids. Fotografie-reizen.nl neemt geen aansprakelijkheid voor schade of letsel door wilde dieren tijdens de Fotoreis Madagaskar.
Algemene voorwaarden:
Lees de algemene voorwaarden
Kleding:
- Het klimaat in Madagaskar is over het algemeen warm en vochtig. In de hooglanden bij met name Antsirabe en Andasibe kan het in de avond flink afkoelen. Hierdoor is het verstandig om ook een warme fleecejack of trui mee te nemen voor in de avonduren. In het oosten van Madagaskar bezoek je de regenwouden waar het ook vaak veel en hard kan regenen. Goede regenkleding is daarom te adviseren. Zorg voor goed schoeisel met stevige grip. Je maakt op diverse plaatsen wandelingen door nationale parken.
- Onderweg zijn tijdens de Fotoreis Madagaskar op enkele locaties mogelijkheden om kleding te laten wassen. Dit is in hotels overigens niet altijd heel goedkoop.
- Hieronder een overzicht wat we adviseren om mee te nemen tijdens de Fotoreis Madagaskar naast de normale kleding en toiletartikelen:
– Regenkleding
– Goede wandelschoenen
– Zwemkleding
– Badhanddoek
– Zaklantaarn
– Medicatie
– Zonnebril, hoofdbescherming
– Zonnebrand
– Insectenspray
– Wereldstekker (voor stekker type F)
Transport:
- Tijdens de fotografie rondreis maken we het merendeel van de route gebruik van een zogeheten Coaster Bus. Dit is een kleine bus. Onze bagage zal bij een kleine groep worden geplaatst op de achterbanken zodat dit eenvoudiger is met het inladen. Bij een grotere groep gaat de bagage op het dak van de bus.
- Onderweg naar de Tsaranoro Vallei stap je samen met jouw bagage over op een 4×4 truck met zitplaatsen die ons naar onze mooie locatie daar brengt.
- Op weg van Andasibe richting het Kanaal van Pangalanes stap je over op 4×4 terreinwagens vanwege de slechte weg.
- Om jouw hotel te bereiken bij Palmarium neem je na Andasibe na de 4×4 terreinwagens de boot heen en terug over het kanaal van Pangalanes.
Geldzaken:
- In Madagaskar heeft men een eigen munteenheid genaamd de Ariary.
- Omdat er tijdens deze reis van Fotografie-reizen.nl maar liefst alle (foto)excursies, de nationale parken, alle ontbijten en bijna alle diners inclusief zijn heb je ter plaatse niet erg veel extra kosten meer. Ter plaatse betaal je dus nog de lunches, drankjes en eventueel souvenirs en eventueel extra, optionele excursies.
- Qua maaltijden en supermarkten moet je rekening houden met lagere prijzen dan in Nederland, met uitzondering van enkele op wat meer afgelegen locaties.
- Madagaskar is ter plaatse niet een heel duur land. Omdat de genoemde excursies, op een enkele optionele excursie na in de reissom al zijn inbegrepen kom je niet meer voor onaangename financiële verrassingen te staan.
- Betalen met Euro’s is niet mogelijk. Wisselen van Euro’s kan eventueel op de luchthaven. Neem dan ongeveer 250 Euro aan contanten mee om te wisselen op de luchthaven. Je kunt ook pinnen op de luchthaven. Gedurende de Fotoreis Madagaskar is het, ook vanwege de locaties waar je verblijft, op slechts enkele plaatsen mogelijk om nog bij te pinnen. Pinnen in Madagaskar kan bij de BNI banken en dan vaak alleen met Visa of Mastercard. Op onze route zijn pinautomaten in Ambalavao, Antsirabe en Antananarivo.
- Bij de luxere verblijven accepteren ze ook creditcards voor betalingen. Maar dit is wel afhankelijk van verbinding met het telefoonnetwerk om de transactie te kunnen doen. Ga hier dan ook nooit van uit.
- Voor wisselkoersen kijk je op de website van oanda.com
Veiligheid:
- Madagaskar is een land waar helaas nog steeds veel armoede aanwezig is. Hierdoor is het van groot belang om altijd goed op je spullen te letten en geen waardevolle spullen te laten rondslingeren. Een moneybelt die op het lichaam gedragen kan worden is een goede manier om je geld, bankzaken en paspoort op te bergen. Er zijn in grotere steden vaak ook tasjesdieven e.d. aanwezig. Het centrum van de hoofdstad Antananarivo heeft een hoog gehalte criminaliteit en vermijden we bewust in onze fotografie reis. Controleer ook voor vertrek of o.a. je apparatuur goed verzekerd is.
Reisdocumenten:
- Om Madagaskar te bezoeken heb je een paspoort nodig dat bij vertrek nog minimaal 6 maanden geldig is en een visum. Je bent te allen tijde zelf verantwoordelijk voor het in het bezit hebben van de juiste reisdocumenten. Dus controleer tijdig voorafgaande aan de reis of je deze daadwerkelijk bezit. Zorg ook altijd tijdig voor de aanvraag van het visum. Een visum voor een verblijf van maximaal 30 dagen voldoet voor de reis.
- Reis je met kinderen zorg er dan voor dat ook de kinderen een juist paspoort hebben. Als een van de ouders achterblijft dient er een verklaring toestemming vakantie én een kopie van het paspoort van de niet meereizende ouder overhandigd te kunnen worden. Dit geldt ook als de achternaam van de ouder die meereist anders is dan van het meereizende kind. Voor informatie hierover kan je je wenden tot de website van de Rijksoverheid. Voor Belgen geldt hiervoor de website van Buitenlandse Zaken
Stroom:
- In Madagaskar gebruikt men stekkers van het Type C, D, E, J en K. Onze stekkers in Nederland en België zijn van het type C en F. De types C passen ook in de stopcontacten van type E, J en K. Met andere woorden met de Nederlandse stekkers van de batterij opladers van je camera kan je nagenoeg overal opladen. Mocht je een laptop bij je hebben dan zit daar zeer waarschijnlijk een stekker van het type F op. Hiervoor kan je soms een adapter nodig hebben.
- De netspanning in Madagaskar varieert en is soms 120 Volt en soms 220 Volt op een frequentie van 50 Hertz. In principe zijn alle camera apparatuur en laptops tegenwoordig geschikt voor deze stopcontacten en spanning. Ben je er niet zeker van controleer dan van te voren even of je apparatuur geschikt is voor dit spanningsnetwerk. Meer informatie vind je op de website:https://www.wereldstopcontacten.nl/madagaskar/
Tijdverschil:
- Tijdens onze zomertijd is het 1 uur later in Madagaskar. Tijdens onze wintertijd is het 2 uur later.
Communicatie:
- Bellen naar Nederland of België is duur. In verschillende hotels is internet aanwezig veelal in de publieke ruimtes. Hier kan je dan veelal bellen via Skype of Whatsapp. Houd er wel rekening mee dat internet niet overal even snel is.
- Versturen van kaartjes duurt ongeveer 2 weken.
Klik op de foto om een fotogalerij te openen.
Fotoreis Madagaskar impressie
Kies je toch liever een andere fotografie bestemming? We hebben ook leuke fotoreizen naar Borneo, Spitsbergen, Fins Lapland, Helgoland, Schotland, Suriname, IJsland Noorderlicht, Lofoten, Nepal, Albanië, Madagaskar, Costa Rica, Brazilië Pantanal, IJsland Zomer, IJsland Westfjorden, Tanzania, Valencia, Kenia-Tanzania, Boedapest, New York, Japan, Namibië, Argentinië, Bolivia & Chili, Lissabon, Luxemburg, de Opaalkust, Terschelling, Drenthe, Groninger Waddenkust, Limburg, Veluwe, Brabant en Ameland. Fotografie-reizen.nl is lid van het reisgarantiefonds SGR, Calamiteitenfonds en de branchevereniging VvKR. Dat betekent dat je veilig en vertrouwd op fotografie reis gaat.