IJsland-verslag van deelneemster Mirjam
‘Fantastische, gave, enerverende, coole, te gekke reis!’
“Weer thuis na een fantastische, gave, enerverende, coole, te gekke reis! Het was beregezellig, soms best een beetje frustrerend, maar het resultaat was altijd toppie. Bedankt Yolanda voor de goede organisatie van de reis. Ondanks dat ik al veel wist heb ik zeker het één en ander van je geleerd!” Dat schrijft vergevorderd hobbyfotografe Mirjam Boerhoop op haar Facebooksite over de Fotoreis IJsland van 4 tot 11 november 2017. En beginnend fotografe Martine Verburg schrijft in een e-mailbericht aan Fotografie-reizen.nl: “Het was een prachtige reis, gezellig gezelschap en kundige begeleiding. Ik heb veel geleerd over mijn camera en compositie en veel kunnen oefenen. Mede vanwege het noorderlicht, dat ik ervaren heb als een extra cadeautje (maar liefst 4 maal deze reis!), was het wel een druk programma. Na het dagprogramma, dat goed aangepast werd aan de wensen van de reizigers, trokken we er dan ‘s avonds weer op uit om te genieten van het noorderlicht. De hotels waren goed, de hottub lekker warm en zwemmen in het bronbad heerlijk. Alles met elkaar een heerlijke vakantie en de napret wordt nog leuker door de vele foto’s die moeten worden uitgezocht en bekeken.”
Voor het personeelsblad van haar bedrijf schreef Mirjam Boerhoop een verslag van de Fotoreis Betoverend IJsland. Hieronder haar verhaal. De foto’s die het verhaal larderen zijn tevens gemaakt door Mirjam.
Wat een avontuur!
Zaterdag 4 november 2017 was het zo ver, om 11:30 uur moest het vliegtuig van WOW Air naar Kevlavik vertrekken, met daarin 1 professionele fotografe: Yolanda en 5 enthousiaste hobby fotografen: Martine, Jaap, Rob, Saskia en ik. Met een kleine vertraging en na een goede vlucht landen we in de middag op Kevlavik, waar de Mercedes bus wordt opgehaald, die ons deze week een eind over IJsland zal rijden.
De reis begint een stop bij de bridge between two continents, een brug die de Eurasitische- en de Noord-Amerikaanse tektonische platen met elkaar verbindt. Een leuk punt om te beginnen.
Vervolgens rijden we naar Gunnahver, wat je in de verte al ziet liggen, omdat er grote stoomwolken uit de grond komen. Hier liggen hete bronnen, wel een bijzonder gezicht dat het hier zo aan de oppervlakte ligt. We moeten ook goed op de paden blijven, anders wordt het ons te heet onder de voeten!
Voordat we naar het eerste hotel gaan, stoppen we nog bij een uitkijkpunt over zee. Die klotst hier heerlijk tegen de rotsen. IJsland is nu al mooi en dit is nog maar de eerste dag!
’s Avonds heb ik gelijk maar even getest hoe veilig IJslandse hotels zijn. Hoe ik dat heb gedaan? Nou heel simpel: je vergeet je handdoek, doet de deur van de badkamer open om deze te pakken. Vervolgens trekt de stoom naar de kamer, recht op de brandmelder af die nog geen meter voor de badkamer hangt. Het hele hotel wordt ontruimd (nou ja in de lobby dan). Sta je dan in je nakie. Gauw afdrogen maar en je snel aankleden en bij de rest van de groep zitten. Wat een avontuur!
Flinke storm
Zondag 5 november, we gaan op tijd weer op pad. We hebben een druk programma, maar er wordt om 3 uur ’s middags een flinke storm verwacht en men raadt ons aan om dan in het volgende hotel te zijn. Als eerst stoppen we bij Krýsuvík – Seltún. Een mooi gebied met kokende modderpoelen, rookpluimen en mooie gekleurde ondergronden.
De volgende stop is bij het Kleifarvatn. Als je bekend bent met de boeken van Arnaldur Indriðason, zal dit je wellicht bekend voorkomen, omdat dit meer een hoofdrol speelt in zijn boek Koudegolf. Na een aardbeving in 2000 liep het meer langzaam leeg, waarschijnlijk door een ondergrondse afvoer.
Het waait ondertussen al lekker door, het voelt erg koud aan. Gauw verder naar onze volgende “korte foto stop”. We moeten hiervoor een stukje klimmen, maar het uitzicht is dit ook zeker waard. Volgende stop is Hveragerdi, waar de bouw van een winkelcentrum werd verstoord door een aardbeving. De architect maakte van de nood een deugd en legde een glazen plaat over de scheur die ontstond. Deze is nu door het hele winkelcentrum te zien en is een bijzonder gezicht.
Snel vervolgen we onze reis naar de Kerið krater, een geïmplodeerde vulkaan. Het is er erg kleurrijk en je kunt er mooi omheen lopen, om de krater van alle kanten te bewonderen.
We zitten ondertussen al een aardig stuk in de middag en Yolanda wil toch het programma voor vandaag afwerken, Voordat we ons veilig opsluiten in het volgende hotel. Dus we rijden nog door naar het kerkje in Skálholt. Het kerkje zetten we aan de buiten en aan de binnenkant op de foto en gauw rijden we door naar het hotel. Buiten gaat het ondertussen flink te keer, als wij onze foto’s van de eerste twee dagen bespreken bij de brandende openhaard.
Wat een prachtig natuurgeweld!
Maandag 6 november, de storm is aan het begin van de nacht gaan liggen en wat overblijft, is een hoop bewolking. We bezoeken vandaag een deel van de “golden circle”. Als eerste deze dag gaan we naar de geisers, de enige echte Geysir, doet het nog wel, maar zeer onregelmatig. De Strokkur spuit regelmatig, om de 4 á 8 minuten. We gaan er op tijd heen, zodat we een mooi plekje hebben en zonder dat er al te veel andere toeristen zijn. De eerste keer dat de Strokkur spuit, schrik ik er wel van, dat gaat met een best geweld. Dit is nou echt IJsland in mijn ogen, dus vol enthousiasme gaan we aan de foto slag.
Doordat er veel bewolking is, komt de fontein niet echt tot zijn recht. Vrijdag zullen we weer in de buurt zijn en geven ze beter weer op. Zo besluiten we dat we vrijdag weer terug gaan.
De volgende stop is de Gullfoss waterval. Wat een prachtig natuurgeweld ook hier! Het zonnetje komt door, wat natuurlijk wel lekker is, maar waardoor we tegenlicht foto’s moeten maken. Je kunt hier ook met een trap naar beneden, om de waterval van onderaf te bewonderen.
Ontspannen in warm water
De opties voor de middag zijn of naar de Secret Lagoon in Fluðir (die helemaal niet zo secret meer schijnt te zijn) of naar de Hjálparfoss waterval. Met zijn allen zijn we het er over eens: als je op IJsland bent, moet je eigenlijk ook wel in een Lagoon zijn geweest. In IJsland is het de gewoonte om je goed te douchen voordat je het bad in gaat. Gelukkig zijn het wel gescheiden kleedkamers, maar aparte douches zijn er dan weer niet. Zo staan we gezellig met de vier dames onder de douche! Vervolgens moet je je nog in je badpak zien te wurmen. Na die heerlijk warme douche, moet je eerst naar buiten. Brrrr dat is pas koud met een temperatuur van net boven het vriespunt. Gauw het bad in! Dat is echt zo lekker, heerlijk ontspannen in dat warme water!
Na een uurtje vinden we het wel weer welletjes en omdat de middag nog niet om is, kunnen we de Hjálparfoss waterval er nog gewoon bij doen. Dat is onze groep, dat doen we gewoon! Dit is ook weer een bijzonder plekje, waar het lekker heeft gesneeuwd en waar we al een klein beetje van in de kerststemming komen (nou ja ik in ieder geval wel).
Eerste keer Noorderlicht
Dinsdag 7 november, we gaan het hotel waar we twee nachten zijn gebleven nu verlaten en reizen door richting Vík. Als eerst staat de Seljalandsfoss waterval op het programma. Je kunt achter deze waterval langs lopen en je kan er goed nat worden, een belevenis op zich! Ook uitdagend om foto’s te maken, we moesten na elke foto onze lenzen poetsen en dan nog zitten er waterdruppels op mijn foto’s. Als je na deze leuke wandeling nog een stukje doorloopt kom je bij een soort kloof, waarachter ook weer een waterval ligt. Het is een beetje een uitdaging om daar te komen, je moet over stenen lopen die in het water liggen.
Gelukkig hebben we goede schoenen die wel tegen een beetje water kunnen!
De volgende waterval op dit programma is de Skógafoss. Deze kan je van beneden en van boven fotograferen. De waterval is ongeveer 60 meter hoog, dus een lekkere klim om hier naar boven te komen. Maar het uitzicht is het puffen en steunen zeker waard!
We rijden weer een stukje verder en stoppen om een wandeling en foto’s te maken bij de gletsjer Sólheimajökull. Een bijzondere ervaring.
Echt geweldig
De reis gaat verder naar Dyrhólaey, een klif waar de zee heerlijk woest tegenaan klotst. Camera op statief en lekker veel foto’s maken, om maar net die ene mooie met die woeste zee erop te hebben. Ook staat er een leuk vuurtorentje, lekker fotogeniek plekje is dit!
We eten bij een tankstation in Vík. Tankstations in IJsland zijn niet zo maar een tankstation, maar er kan zelf een heus restaurantje bij zitten. Het smaakt in ieder geval prima.
Aangekomen bij ons hotel even verderop, spreken we af om in de hot tub te gaan. Als we aan het omkleden zijn komt foto collega Saskia aan: ze heeft het Noorderlicht gezien!
Snel aankleden, camera en statief mee en gaan met die banaan! Het is wel even zoeken naar een leuk plekje, maar het lukt ons bijna allemaal om dit mooi op de foto te zetten. Wat een geweldige ervaring!!
Na dit spektakel gaan we evengoed in de hot tub (we moeten ons hier ook weer uitgebreid wassen) en genieten we nog na van onze ervaring.
Na de hot tub ga ik lekker onder de douche in de hotelkamer. Niet lang daarna komt Saskia weer, het Noorderlicht is weer te zien! Weer pakken we onze spullen om foto’s te maken. Echt GEWELDIG!
De lucht opent zich
Woensdag 8 november, als alle bagage weer in de bus ligt en iedereen weer op z’n plek zit (grappig hoe dan opeens iedereen een plek heeft), rijden we terug richting Vík, waar we eerst naar het kerkje gaan om foto’s te maken, omdat die zo mooi verlicht is. Nog net op tijd, want als we een paar minuten bezig zijn, gaat het licht uit.
We gaan verder terug richting het zwarte strand van Vík, maar stoppen eerst nog even bij het volgende kerkje, waarvan de verlichting nog wel mooi aan staat.
Aangekomen bij het strand van Vík, regent het behoorlijk en even denken we erover om het strand over te slaan en verder te rijden. Dan opeens, net op dat moment, opent de lucht en komt er mooi licht. Dus we snellen naar het strand! We kunnen dit mooie licht goed vangen op deze bijzondere plek.
Wat een belevenis!
Eindpunt van vandaag zal Jökulsárlón zijn, maar dat is nog een best eind rijden. Dus we gaan gauw verder en komen door een bijzonder leeg landschap, ontstaan na vulkaanuitbarstingen. Onderweg stoppen we bij de met mos bedekte lava vlakte Eldhraun. Normaal mooi groen, maar nu voor een groot gedeelte wit door de sneeuw. Ook maken we een foto stop bij steenmannetjes, waar het ook aardig wit is.
Een leuke, uitdagende wandeling maken we bij de Fjaðrárgljúfur, een kloof die niet groen is, maar wit door de sneeuw. De uitdaging zit hem in het wandelen, niet door de sneeuw, maar door de platgelopen en daarna aangevroren sneeuw.
Het was soms net een ijsbaan. Wel met een adembenemend uitzicht! Naar beneden wandelen, doen we buiten de paden, daar is de sneeuw nog vers en loopt dus een stuk gemakkelijker!
Nog voordat het donker wordt komen we aan bij Jökulsárlón. Wat een bijzondere plek ook hier weer. In dit meer drijven allemaal ijsschotsen van de nabijgelegen Gletsjer. Fotografisch gezien is het super mooi, maar eigenlijk is het wel triest. Door de opwarming van de aarde smelt de gletsjer en brokkelen er grote stukken ijs af. We maken wat foto’s en weten dat we hier morgenochtend weer komen, rond zonsopkomst. Dan is het licht beter dan nu.
Zoals elke dag komt het gesprek bij het diner op het noorderlicht. De kans is ook vanavond redelijk groot, dus we besluiten om, naar Yolanda’s grote wens, terug te rijden naar het ijsschotsen meer om te kijken of we daar het noorderlicht kunnen fotograferen. Onderweg zien we het noorderlicht al en het wordt steeds duidelijker. Vol enthousiasme gaan we aan de gang en we worden heel erg blij als dit mooie verschijnsel ook nog eens begint te dansen! Wat een belevenis zeg!
De volgende ochtend, donderdag 9 november, na het ontbijt gaan we voor de derde keer naar het ijsschotsen meer en het blijkt dat het licht nu echt fantastisch is om mooie foto’s te maken.
Een klein stukje verderop ligt het zogenaamde diamond beach, de ijsschotsel drijven, wanneer ze ver genoeg gesmolten zijn, naar de zee, maar worden door de zee weer op het strand geworpen. Wauw, dit vind ik nou echt gaaf! Zonnetje erbij, ik mocht nog een ster filter lenen en fotograferen maar die prachtige sculpturen! Hier zou ik me nou een hele dag kunnen vermaken!
Maar helaas we hebben vandaag nog een pittig stuk te rijden en we willen nog gaan wandelen in het Skaftafell park, naar de Svartifoss waterval. Leuk dat wandelen, maar ook hier ligt platgestampte vastgevroren sneeuw. De paden zijn niet zo heel breed en ik denk dat we allemaal wel onderuit zijn gegleden. Saskia en ik tegelijk en allebei moesten we lachen van nervositeit en huilen van frustratie. Gelukkig overheerste de lach en zijn we al glibberend bij de waterval terecht gekomen. Wel weer één die de moeite waard was, een heel bijzondere wand is het waar de Svartifoss naar beneden klettert.
Gelukkig hoeven we niet hetzelfde pad weer naar boven, maar nemen we een andere route die minder gebruikt wordt en dus beter begaanbaar is. Onderweg komen we nog lang leuke IJslandse huisjes, die goed geïsoleerd half onder het gras liggen. Bijzonder gezicht.
Aangekomen bij de bus begint het al aardig donker te worden en we moeten nog een best stuk tuffen. We maken een etensstop in Vík en stoppen bij de nu verlichte Seljalandsfoss waterval, om deze bij een heldere sterrenhemel te fotograferen. Als we ons omdraaien, je gelooft het haast niet, zien we weer het noorderlicht! Helaas niet gelijk met de waterval te fotograferen, dus maar een andere compositie gezocht en net zo enthousiast als de vorige avonden, vangen we de aurora op onze foto’s.
Vrijdag 10 november, vandaag gaan we terug naar de Geisers, Geysir, maar eigenlijk vooral alleen voor de Strokkur. Als we aan komen lopen, spuit hij net weer een vloedgolf omhoog en, raar maar waar, ik schrik weer van al dat geweld. De lucht is nu helder, in tegenstelling tot dinsdag en we maken de mooiste foto’s van deze fantastische plek.
De reis brengt ons verder naar Þingvellir nationaal park. Deze plek is een belangrijke in de IJslandse historie.Lang, lang geleden werden hier bijeenkomsten gehouden, waar de mensen vanaf het hele eiland naar toe gingen.
Alle belangrijke beslissingen werden hier genomen, gaaf om hier te zijn. Als we aan komen rijden, heeft het duidelijk net gesneeuwd. We stoppen eerst bij een scheur in de aarde, waar je duidelijk kan zien dat het gebied elk jaar een klein beetje verder uit elkaar schuift.
Een klein stukje verderop ligt de Öxaráfoss waterval. Ook hier is het weer een grote glibber en glijpartij om er te komen. We kunnen mooi wat foto’s maken met lange sluitertijd.
Indrukwekkend
Als we terug naar de bus gegleden zijn, is het tijd om naar Reykjavik rijden. De bus parkeren we bij de machtig mooie Hallgrímskirkja, welke we ook van binnen gaan bekijken. Het orgel wordt bespeeld en dat maakt een enorme indruk op mij.
Verder gaan we shoppen, lekker snuffelen in souvenir winkels. Ook lopen we langs de haven en af en toe schieten we natuurlijk een fotootje.
Ons hotel voor de laatste nacht ligt op het vliegveld terrein en dus rijden we naar Keflavík om daar bij de pizzeria te eten.
Lekker op tijd liggen we in ons bed, want om 4 uur ’s morgens moeten we al op het vliegveld zijn. Geen Noorderlicht deze avond helaas.
Veel hoogtepunten
Zaterdag 11 november, na een veel te korte nacht zijn we mooi op tijd op het vliegveld. We checken in en zien dat het vliegtuig al gelijk 50 minuten vertraging heeft. Het heeft gesneeuwd die nacht en alles moet ijs vrij gemaakt worden. Uiteindelijk vertrekken we om half 8. Gelukkig is de wind gunstig en landen we om 11 uur op Schiphol.
Het was een mooie reis, wat een prachtig land, zo veel verschillende landschappen om te zien, zo veel verschillende hoogtepunten om naar toe te gaan en als kers op de taart ook nog het noorderlicht gezien, drie avonden op rij!
Wil je nog meer lezen over de Fotoreis Betoverend IJsland? Lees dan het verslag van een vorige reis of lees tips voor het fotograferen op IJsland.
De komende tijd staan de volgende fotoreizen op het programma: Helgoland, Schotland, IJsland Noorderlicht, Lofoten, Opaalkust, Albanië, Madagaskar, Costa Rica, Brazilië Pantanal, IJsland Zomer, IJsland Westfjorden en Snaefellsnes, Tanzania, Valencia, Lissabon, Kenia-Tanzania, New York, Japan, Argentinië, Bolivia & Chili, Drenthe, Groninger Waddenkust, Veluwe, Brabant of Ameland.
Lees ook:
- Gloeilamp fotograferen met behulp van iPad
- Wat is bokeh?
- Hoe fotografeer je bevroren zeepbellen
- Bas Meelker over kustfotografie in Zeeland
- Vogels fotograferen. Hoe doe je dat?
- Hoe fotografeer je reflectie in waterdruppels?
- Hoe fotografeer je olie in water?
- Hoe fotografeer ik slangen?
- Hoe gebruik je het +/- knopje?
- Vliegen en fotograferen met een drone - deel 2
- Vliegen en fotograferen met een drone - deel 1
- Wat is een polarisatiefilter?
- Waarvoor gebruik je de back button focus knop (b.v. AF-ON)?
- Bonustip paddenstoelen fotograferen
- Hoe fotografeer ik paddenstoelen?
- Hoe stel ik een statief op
- Hoe fotografeer je walvissen en dolfijnen – deel 2
- Hoe fotografeer je walvissen en dolfijnen
- Hoe fotograaf je in de dierentuin - de technieken
- Hoe fotografeer je in de dierentuin - basistips
- Wat is een histogram?
- Hoe maak je urbex foto's - deel 2
- Hoe begin je met urbex fotografie? - deel 1
- Het belang van licht in je foto
- De zin en onzin van de M-stand
- Hoe fotografeer je in het donker?
- Welke weerapps zijn handig in landschapsfotografie?
- Hoe fotografeer je sterren en startrails?
- Hoe maak je een mooie landschapsfoto?
- Wat is belangrijk bij een statief?
- Fotografie tips - Hoe bescherm je jouw camera tegen regen en vocht?
- Fotografie tips - Waar let ik op met een geheugenkaartje?
- Fototips: Hoe fotografeer ik met een telelens?
- Fototips voor fotograferen bloedmaan
- Straatfotografie: stiekem of met toestemming - deel 2
- Straatfotografie: stiekem of met toestemming - deel 1
- Tips: Welke foto-apparatuur neem je mee op reis?
- Fototips voor fotograferen vanuit een auto of bus
- Fototips voor het fotograferen van vuurwerk
- Fototips voor het fotograferen in winterse omstandigheden
- Fototips voor fotograferen ijsschotsenmeer Jökulsárlón
- Fototips voor fotograferen lichtshow in Singapore
- Fototips voor reizen en fotograferen in El Salvador
- Fototips voor fotograferen in Caño Negro in Costa Rica
- Fototips voor fotograferen op IJsland