Reisverslag IJsland juni 2020
Fotoreis IJsland: Het kan weer!
Héééééérlijk. Even weer de vrijheid voelen. Geen 1,5 meter afstand hoeven houden. En dat in een werkelijk betoverend landschap met een stralend zonnetje aan de hemel. Fotografen Patrick Gijsbers en Yolanda Wals reisden eind juni 2020 naar IJsland om te onderzoeken welke mogelijkheden er zijn om weer met fotogroepen naar IJsland te gaan. Hun conclusie: IJsland kan weer! Het is er safe. Dus wil je nog mee met de Fotoreis IJsland Zomer in oktober… Boek dan nu.
Hieronder het reisverslag van Yolanda.
“Het voelt een beetje vreemd. Eigenlijk zouden we met een groep van 14 deelnemers aan de Fotoreis IJsland Zomer nu op IJsland zitten. In plaats daarvan zitten Patrick en ik er met ons tweetjes. Voor de fotogroep kwam deze reis te vroeg. Pas een paar dagen voor vertrek wisten we definitief dat we naar IJsland konden vertrekken en dan ook nog op een andere dag dan de bedoeling was, omdat het vliegtuig niet op de oorspronkelijk geplande dag vloog. In plaats van het begeleiden van een groep enthousiaste hobbyfotografen, benutten we deze reis nu om mooie, nieuwe locaties voor hen te ontdekken op IJsland, buiten uiteraard de hotspots die niet in een fotoreis mogen ontbreken.”
Westfjorden: onbekend terrein
“We verkennen de vrij onbekende Westfjorden en komen tot de conclusie dat dit een totaal ander IJsland is, maar zeker niet minder mooi. Echt een prachtig fjordengebied met de Latrabjarg als één van de hoogtepunten. Op de Latrabjarg kan je de papegaaiduikers, oftewel puffins, van zeer dichtbij benaderen en fotograferen. Bijzonder. Maar we bezoeken ook veel onbekende uitzichtpunten en watervallen, waar we helemaal alleen op de wereld zijn, zoals de Hanni en Nanni. Echt een onbekend juweeltje. En als klap op de vuurpijl spotten we in een baai walvissen, die keurig voor ons hun enorme staart laten zien. Bam, weer een topfoto erbij. Eigenlijk blijf je aan het fotograferen op de Westfjorden. Woeste beekjes, die onder de sneeuw uit komen stromen, velden vol paarse lupines, die het landschap kleuren, diepe eindeloze fjorden met verdwaalde huisjes. Zo mooi allemaal…”
Snaefellsness: genoeg ingrediënten
“In combinatie met het bekendere Snaefellsness, waar we al veel voetstappen hebben staan, is een mooie nieuwe Fotoreis IJsland West geboren, concluderen Patrick en ik. Op Snaefellsness vind je prachtige landschappen, watervallen, grillige kusten met de natuurlijke boog van Arnarstapi, de beroemde Kirkjufell, het kerkje van Budir, zeehonden, vogels en je kunt er een schitterende walvistour doen. Ingrediënten genoeg voor prachtige fotoreizen.”
We kunnen niet stoppen…
“Patrick en ik pakken vervolgens de draad op met onze eigenlijke Fotoreis IJsland Zomer, die we met een groep deelnemers zouden doen. We gaan op zoek naar onbekende, maar prachtige stekjes om te fotograferen. En die vinden we. Ze zijn talrijk in IJsland, maar je moet de tijd nemen om ze te ontdekken. En dat betekent dat we soms tot middernacht aan het ‘ontdekken’ zijn. Ach, het wordt immers niet donker op IJsland rond deze tijd van het jaar. Het blijft 24 uur licht. Op de een of andere manier geeft dat ons de energie om maar door te gaan. En dan het weer. Terwijl we vanuit Nederland berichten krijgen dat het regent en stormt, lopen wij rond onder een stralend zonnetje. Hoezo, IJsland koud? Een wijdverbreid misverstand, waarschijnlijk veroorzaakt door de naam van het land. Ik heb al vaak meegemaakt dat ik het op IJsland warmer had dan het op dat moment in Nederland was.”
Kerlingarfjöll: absoluut hoogtepunt
“De Fotoreis IJsland Zomer bevat het ene hoogtepunt na het andere: gigantische watervallen, kraters, hete bronnen gebieden waar de stoom uit de grond komt, grillige rotsformaties, authentieke huisjes en kerkjes, zeehonden, papegaaiduikers en andere mooie vogels, een walvistour en niet te vergeten fantastisch mooie, verlaten landschappen. Maar het echte, absolute hoogtepunt is toch wel Kerlingarfjöll in de binnenlanden van IJsland. Dit gebied is slechts twee maanden per jaar toegankelijk met een 4WD auto of busje. Patrick en ik zijn beiden veel bereisd en hebben de hele wereld gezien. Maar Patrick beaamt ook: ‘dit is één van de mooiste landschappen die ik ooit in mijn leven heb gezien.’ Het gebied is magisch. Onwerkelijk. Het voelt alsof je op een andere planeet bent. Anders kan je het niet uitdrukken. Patrick en ik wandelen er tweemaal rond: één keer met het zachte avondlicht en één keer in het mooie roodgele ochtendlicht. En beide keren is de beleving heel anders. Immers, door de veranderde zonstand worden andere zijden van de bergen verlicht en ziet het gebied er weer heel anders uit. De gigantische rookpluimen die overal in het gele gebied uit de grond komen, geeft het een extra dimensie. Toegegeven, het is niet gemakkelijk om er te komen, maar het is de moeite meer dan waard.”
Landmannalaugar: al even prachtig
“Even prachtig als Kerlingarfjöll is Landmannalaugar. Ook een magisch berglandschap dat slechts een zeer beperkte periode in het jaar toegankelijk is en waarvoor je echt een 4WD nodig hebt. Niet alleen om de her en der slechte gravelweg te trotseren, maar ook om op sommige plekken door rivieren te waden. Maar dan heb je ook wat. Een berglandschap met duizenden kleuren, variërend van koperertsgroen tot geel, rood en paars. Het wordt zelfs heel moeilijk kiezen. Wat is mooier Kerlingarfjöll of Landmannalaugar? Ik kies voor Kerlingarfjöll en Patrick voor Landmannalaugar. Beiden overigens ook voor hikers een prachtig gebied met meerdaagse trails.”
Fotografie wensenlijstje
“Maar… ondanks dat we al twee weken onderweg zijn en enorm veel indrukken hebben opgedaan, missen we nog steeds een paar zaken van ons fotografie-wensenlijstje en de laatste dag is aangebroken: een kerkje in de paarse lupines en een papegaaiduiker met visjes in zijn snavel. Paarse lupines genoeg gezien, kneuterige kerkjes genoeg tegen gekomen en papegaaiduikers genoeg gespot, maar niet dat perfecte plaatje wat we voor ogen hebben. ‘Geen punt’, zegt Patrick, die zijn hand niet omdraait voor behoorlijk wat extra kilometertjes. We rijden naar Vik, een voor mij zeer bekende route waar ik al ontelbare malen ben geweest met deelnemers aan onze voorjaars- en najaarsfotoreizen. En ja hoor, het kerkje van Vik bovenop een heuvel staat in de paarse lupines.”
Geluk is met ons
“Door naar Dyrholey voor de laatste nog overgebleven wens: een papegaaiduiker met visje. Vorig jaar heeft Patrick er geen papegaaiduikers gespot en ook op internet lezen we dat veel mensen de puffins niet kunnen vinden bij Dyrholey. Kleine kans dus. Inmiddels weten we uit ervaring aardig goed op wat voor soort plekken we papegaaiduikers moeten zoeken. Het geluk is wederom met ons. We zien een paar papegaaiduikertjes vliegen met visjes in hun snavel. Ze vliegen echter met enorme vaart rechtstreeks de holen met hun jongen in en blijven niet even zitten. Geen fotomoment. Samen met een Franse toeriste geven we niet op. Het wordt met de fotocamera in de aanslag wachten op het juiste moment. Het blijft stil. De papegaaiduikers blijven weg. Na een half uur landt er ineens vlak voor onze camera een papegaaiduiker met een enorme vis in zijn snavel. Klik, klik, klik, klik gaan onze camera’s. Wow, wat een moment van euforie. We hebben de ultieme foto!”
Fan-tas-tisch!
“We reizen terug naar Nederland met meerdere geheugenkaartjes vol met schitterende foto’s. Wat was het weer een fantastische reis. IJsland blijft mooi, hoe vaak ik er inmiddels ook ben geweest. Een land waar je nooit genoeg van krijgt. En dat zo dicht bij Nederland. Op slechts een kleine drie uur vliegen.”
Wil jij ook mee naar IJsland met Fotografie-reizen.nl? In oktober 2020 staan drie data met fotoreizen naar IJsland op het programma met een grote kans op het Noorderlicht. We gaan ervan uit dat deze fotoreizen door kunnen gaan. En in juni 2021 vertrekt de Zomer Fotoreis IJsland tweemaal achter elkaar. Ga jij mee? Er is op alle fotoreizen naar IJsland nog beperkt plaats.