Vechtende leeuwen. Of niet…

Patrick Gijsbers - Vechtende leeuwen
Onze fotografen vertellen…
Deze keer: Patrick Gijsbers
‘’De personen die mij wat beter kennen weten dat ik vooral hou van het fotograferen van dieren. Deze vorm van fotografie is ook direct niet de meest eenvoudige. Je bent namelijk van veel zaken afhankelijk die je niet zelf in de hand hebt. Dieren gaan niet staan en zitten op de manier wat je het beste uit komt. Ze gaan en komen wanneer ze willen, ze gaan zitten hoe ze willen en vaak met de rug naar mensen toe omdat dit de beste manier is om indien nodig snel weg te komen.
Toch zijn er ook zaken die je zelf in de hand kan hebben. Het is altijd belangrijk om het dier wat je op de foto wil zetten te kennen. Alleen het kennen van de naam is niet voldoende. Weet wat dieren doen door hun gedrag te observeren en herken vervolgens een patroon.
De foto van deze ‘vechtende’ leeuwen heb ik kunnen schieten in Samburu National Park in Kenia verschillende jaren terug. Deze ‘vechtende’ leeuwen vechten namelijk niet, maar dit is het einde van een paring. Wanneer leeuwen paren duurt dit enkele dagen en volgt er gedurende deze periode om de ongeveer 15 à 20 minuten een korte paring. De paring is niet altijd even prettig voor de leeuwin en zodra die er genoeg van heeft geeft ze vaak een snauw naar de leeuw waarbij ze ook uithaalt met de klauw. Precies het moment dat de foto genomen is.
Na de paring gaat de leeuwin op afstand liggen van het mannetje. Zodra ze er weer klaar voor is staat ze op en loopt ze naar het mannetje toe, geeft hem een kopje net zoals gewone huiskatten ook een kopje kunnen geven, daarna gaat ze voor het mannetje liggen voor de volgende paring.
Tijdens een gamedrive in Samburu National Park stuitten wij op een stelletje, dat aan het paren was. De leeuwin en leeuw lagen een stuk uit elkaar. We waren niet de enige busjes met toeristen bij dit schouwspel. Maar alle busjes stonden geparkeerd aan de zijkant van de dieren tussen de leeuw en de leeuwin in. Voor het mannetje lag op ongeveer 10 meter van hem vandaan nog een zijweg. Ik gaf de opdracht aan de chauffeur om niet bij de andere busjes te gaan staan maar op dit zijweggetje voor de leeuw.
Deelnemers in mijn groep protesteerden even omdat men dacht dat ze zo niet het beste zicht hadden. Ik gaf ze aan om even geduld te hebben. Dit geduld werd daarna al snel rijkelijk beloond. De leeuwin stond op, liep op de leeuw af, gaf het bekende kattenkopje aan hem en ging vervolgens 5 meter voor hem liggen en dus op 5 meter recht voor ons busje! Het hele paringsritueel vond dus plaats recht voor onze neus, op de voor ons best mogelijke positie. De enige reden dat ik de juiste positie kon kiezen was doordat ik het proces al veel vaker had gezien en dus wist wat er ging gebeuren.
Wil je dieren gaan fotograferen. Let dus altijd op. Je moet niet alleen kijken maar ook zien wat er daadwerkelijk gebeurt. Let bijvoorbeeld maar eens op veel soorten vogeltjes, die hebben vaak hun favoriete plekjes om te zitten.’’
Patrick Gijsbers

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

8 + 14 =